۵۰ درصد لیست جبهه ایستادگی تهران قطعی شد/سر لیست تهران مشخص نیست
تاریخ : سه شنبه 18 بهمن 1390
نویسنده : Oda Pardeks

 

 

۵۰ درصد لیست جبهه ایستادگی تهران قطعی شد/سر لیست تهران مشخص نیست

انتخابات - پانا نوشت:

ابولقاسم رئوفیان  رییس ستاد انتخابات جبهه ایستادگی گفت: در جلسه شب گذشته این جبهه 15 نفر برای لیست تهران قطعی شدند و بقیه این لیست تا 25 بهمن اعلام خواهند شد.
وي درباره سرلیست انتخاباتی جبهه ایستادگی در تهران تاکید کرد: هنوز تصمیمی در این باره گرفته نشده، اما جبهه ایستادگی تلاش می کند تا 25 بهمن ماه لیست انتخاباتی خود را هم در تهران و هم در شهرستان ها تکمیل و اعلام کند.
دبیرکل حزب ایران زمین درباره شانس جبهه ایستادگی در انتخابات، تحلیل های موجود درباره سبد رای جبهه متحد اصولگرایان و جبهه پایداری را رد کرد و گفت: معتقد به این تحلیل ها نیستم و فکر می کنم امروز مردم از درگیری های سیاسی و بداخلاقی های انتخاباتی و تخریب ها خسته شده اند و در پی مجموعه هایی هستند که اخلاق و معنویت رکن اساسی آن ها است و جبهه ایستادگی ایران اسلامی معنویت و اخلاق را لازمه فعالیت سیاسی به ویژه فعالیت انتخاباتی می داند و معتقد است معنویت و اخلاق باید گفتمان غالب این جبهه باشد.
برخی از تحلیلگران معتقدند در انتخابات پیش رو جبهه متحد اصولگرایان به دلیل حضور افراد شناخته شده در فهرست این جبهه شانس بیشتری در شهرهای بزرگ دارد درحالیکه جبهه پایداری به دلیل فعالیت و برنامه ریزی درون شهرستان ها می تواند در شهرهای کوچک از جبهه متحد اصولگرایان سبقت بگیرد.
رئوفیان تصریح کرد: رای مردم به فهرست جبهه ایستادگی ایران اسلامی رای به اخلاق و معنویت توام با سیاست است زیرا امروز این خلاء در جامعه ما وجود دارد


|
امتیاز مطلب : 18
|
تعداد امتیازدهندگان : 6
|
مجموع امتیاز : 6
موضوعات مرتبط: , , ,
تاریخ : سه شنبه 18 بهمن 1390
نویسنده : Oda Pardeks

 

 

دولت و مجلس: به فرزندان ازدواج​های دو ملیتی، تابعیت نمی​دهیم اما حق اقامت شاید

خانواده - نمایندگان مجلس در جلسه علنی سه شنبه 18 بهمن خود کوشیدند که تکلیف فرزندان حاصل از ازدواج​های دو ملیتی، را روشن کنند.

به گزارش خبرآنلاین، این طرح را ماه​ها پیش زهره الهیان نماینده تهران ارائه داده بود. طرحی که در بطنش به دنبال احقاق حقوق فرزندان زنان ایرانی​ای بود که با اتباع افغان یا عراق ازدواج کرده​اند و این فرزندان در ادامه تحصیل، اشتغال و حتی دریافت یارانه مشکل دارند و از حقوق اجتماعی برخوردار نیستند. طراحان این طرح در نظر داشتند که تابعیت این فرزندان که تنها مادرانشان ایرانی هستند، ایرانی به شمار رود.
امین حسین رحیمی سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی از مذاکرات این کمیسیون با مسئولان اطلاعاتی و امنیتی کشور سخن گفت و از نظر مخالف انها با اعطای تابعیت ایرانی به این فرزندان خبر داد. اما به گفته وی، الهیان پس از این موضوع با مسئولان وزارت کشور وارد مذاکره شده و نظر موافق این وزارتخانه برای اعطای حق اقامت به این افراد را اخذ کرده است. به این ترتیب اگرچه به چنین فرزندانی حق تابعیت ایرانی داده نمی​شود اما اجازه اقامت اعطا می​شود.
رئیس مجلس باتاکید بر اینکه این موضوع مهمی است خواستار توجه نمایندگان به مذاکرات و ارائه رای به آن شد. یکی از نمایندگان موافق هم ادامه داد که فرزندان اینگونه ازدواج​ها از افراد ضعیف جامعه​اند که حتی یارانه هم نمی​توانند بگیرند.
اما موسی قربانی که مخالف این طرح بود که می​گفت: این فرزندان تا سن 18 سالگی از همه امکانات برابر با فرزندانی با تابعیت ایرانی برخوردارند و اگر مشکل، عدم اشتغال آنهاست باید فکر دیگری برای آنها بکنیم. مضاف بر اینکه 18 سال به بالا آنها خودشان باید تابعیتشان را تعیین کنند و نمی توان بر آنها الزامی قائل شد.
الهیان و نماینده دولت پاسخ وی را دادند که اگرچه در قانون حقوق اجتماعی برای اینگونه فرزندان در نظر گرفته شده اما عملا آنها از این حقوق محرومند. به گفته نماینده وزارت کشور، نگرانی نهادهای امنیتی از حضور این افراد در کشور در راستای انجام اقدامات جاسوسی و خلاف امنیت ملی است . این مشکل را با سلب تابعیت آنها می توان رفع کرد اما می توان به آنها اجازه اقامت داد.
نهایتا نمایندگان با کلیات این طرح دال بر اعطای حق اقامت به فرزندان زنان ایرانی که با مردان غیر ایرانی ازدواج کرده​اند، موافقت کردند. اما تا این طرح به کمیسیون قضایی برگردد و به صحن علنی بازگردد مشخص نیست که چه حقی به این افراد اعطا شود.


|
امتیاز مطلب : 19
|
تعداد امتیازدهندگان : 6
|
مجموع امتیاز : 6
موضوعات مرتبط: , , ,
تاریخ : سه شنبه 18 بهمن 1390
نویسنده : Oda Pardeks

 

 

طرح ساماندهی تعطیلات به مجلس می رود / تعطیلات رسمی در قم و مشهد ۱۸ روز در سایر نقاط ۱۶ روز

اقتصاد کلان - بر اساس طرح پیشنهادی مرکز پژوهشهای مجلس به غیر از تعطیلات آخر هفته، تعطیلات رسمی در طول سال به 16 روز می رسد.

به گزارش روابط عمومی مرکز پژوهش ها‌، بر اساس ماده یک پیش‌نویس طرح ساماندهی تعطیلات رسمی در ایران، تعطیلات رسمی قطعی در تقویم کشور شامل 4 روز نخست نوروز، روز 13 فروردین‌ماه، روز عید فطر، ، روز عید غدیر، روز عید قربان ، روز نیمه شعبان، روز 28 ماه صفر، روز 21 ماه رمضان ، روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی، روز 22 بهمن ، روز 14 خرداد و اربعین حسینی خواهد بود.
مطابق تبصره «1» این ماده، در صورتی که روز عید فطر در روز جمعه واقع شود تعطیلی عید فطر دو روز خواهد بود.
بر مبنای تبصره «2» این طرح، روز ولادت و شهادت امام رضا (ع) در استان خراسان رضوی و روز شهادت امام صادق (ع) و حضرت زهرا (س) در استان قم تعطیل رسمی خواهد بود؛ اما در این 4 روز در همه نقاط کشور ساعت کار یک ساعت دیرتر شروع می‌شود
بر اساس تبصره «3» این ماده، روز 29 اسفند نیمه تعطیل و ساعت کاری تا 12 ظهر خواهد بود. همچنین مطابق تبصره «4» این طرح، روز 11 اردیبهشت فقط برای کارگران کشور تعطیل محسوب می‌شود.
مرکز پژوهش‌ها همچنین تصریح کرد که: « در مقایسه با سایر کشورهای دنیا ، اگر چه تعداد تعطیلات در ایران نسبت به سایر مناطق دنیا کم است، اما آنچه باعث شده است که این تعداد اندک تعطیلات به عنوان چالش جدی در جامعه مطرح شود، پدیده بین‌التعطیلی ناشی از تعطیلات و زیان‌های اقتصادی مترتب بر آن است که به اقتصاد ملی وارد می‌شود. با عنایت به این نکته در طرح ساماندهی تعطیلات با توجه به متغیرها و مؤلفه‌های تاثیر گذار در تعیین تعطیلات، تعطیلات به گونه‌ای ساماندهی شده‌اند که ضمن حل چالش بین‌التعطیلی به مؤلفه‌های مذهبی، ملی و سیاسی در تعیین تعطیلات نیز توجه شده است.»
این گزارش همچنین می‌افزاید: پراکندگی این تعطیلات به گونه‌ای است که نسبت به کشورهای با دو برابر تعطیلات، بیشترین چالش را برای کشور از حیث اقتصادی و آشفتگی و به هم ریختگی امور به همراه دارد. در واقع چالش اصلی تعطیلات در کشور توالی تعطیلات رسمی (مذهبی، ملی و حکومتی) با تعطیلات پایان هفته و ایجاد پدیده بین‌التعطیلی در کشور است. مهمترین علت این پدیده به تعیین تعطیلات مذهبی بر اساس تقدیم هجری قمری باز می‌گردد.
از سوی دیگر به دلیل چرخش ماه قمری در موارد متعددی تعطیلات مذهبی به گونه‌ای در توالی با تعطیلات (آخر هفته ، ملی و حکومتی) که بر اساس تقویم شمسی تعیین شده است، قرار می‌گیرد که بخش عمده یک هفته کاری را به تعطیلی می‌کشاند و پدیده‌ای که به بین‌التعطیلی معروف است را ایجاد می‌کند. نکته حائز اهمیت در خصوص تعطیلات مذهبی در کشور این است که میانگین تعطیلات مذهبی در جهان 5/3 روز است در حالی که در ایران 15 روز یعنی 2/4 برابر میانگین جهانی است. البته این تعطیلات با توجه به ماهیت دینی نظام اسلامی امری طبیعی و عادی است. اما در هر حال زیاد بودن تعطیلات مذهبی و پراکندگی آنها در تمام ماه‌های قمری و تعیین این تعطیلات در تقویم بر اساس تقویم قمری باعث تلافی و توالی آنها با تعطیلات ملی، حکومتی و پایان هفته می‌شود.
 


|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
موضوعات مرتبط: , , ,
تاریخ : سه شنبه 18 بهمن 1390
نویسنده : Oda Pardeks

 

 

لایحه بودجه ۹۱ با ۳۰ هزار میلیارد تومان کسری بسته شد

اقتصاد کلان - مهر نوشت:

تراز عملیاتی لایحه بودجه سال آینده کل کشور منفی بیش از 30 هزار میلیارد تومان است، یعنی هزینه های بودجه ای 30 هزار میلیارد تومان بیشتر از درآمدهای بودجه ای پیش بینی شده، این در حالی است که تراز عملیاتی در بودجه سالجاری حدود 25 هزار میلیارد تومان بوده است.

براساس لایحه بودجه سال 91 کل کشور، کل درآمدها بیش از 68 هزار و 471  میلیارد تومان و کل هزینه ها بیش از 98 هزار و 508 میلیارد تومان پیش بینی شده است.

همچنین بودجه هدفمندی یارانه‌ها در دل بودجه شرکتهای دولتی - به صورت پنهان-  گنجانده شده است. برآوردها نشان می‌دهد که بودجه هدفمندی یارانه‌ها در لایحه بودجه سال 91 بیش از 70 هزار میلیارد تومان پیش بینی شده است.

دولت اعتبار هدفمندی یارانه ها در بودجه سالجاری را حدود 62 هزار میلیارد تومان تومان پیش بینی کرده بود که مجلس شورای اسلامی آن را به حدود 57 هزار میلیارد تومان کاهش داد.

براساس قانون بودجه سالجاری، باید 80 درصد از اعتبار هدفمندی یارانه ها به مردم و 20 درصد به بخش تولید اختصاص یابد.


|
امتیاز مطلب : 11
|
تعداد امتیازدهندگان : 4
|
مجموع امتیاز : 4
موضوعات مرتبط: , , ,
تاریخ : سه شنبه 18 بهمن 1390
نویسنده : Oda Pardeks
 
 
 
 
 
احمدى نژاد:
 
رئيس كميسيون ويژه اصل :۴۴
 
معاون سياسى رئيس مجلس اعلاى عراق:
•افزايش توليد نفت عراق براى پر كردن خلاء نفت ايران نيست•
 
 
لاريجانى ابلاغ كرد؛
 
 
 
 
 
   
 
چرا كسى آمار احمدى نژاد را جدى نگرفت؟
 
جهان: با گذشت چند روز از اظهارنظر محمود احمدى نژاد درباره رسيدن رشد اقتصادى كشور به بيش از ۷ درصد، اين ادعا با سكوت منتقدان مواجه شده است؛ آيا اين سكوت نشانه پذيرش اين آمار است؟ احمدى نژاد هفته گذشته به هنگام ارائه لايحه بودجه سال ۱۳۹۱ به مجلس مدعى شد كه «على رغم اجراى طرح هاى بزرگ تحولى در سال ۸۹ رشد اقتصادى كشور بدون نفت به بيش از ۷‎/۳ درصد رسيد كه اميدواريم در سال ۹۰ همين دستاورد را تكرار كنيم.» اظهارنظر احمدى نژاد درباره جهش رشد اقتصادى كشور به ۷‎/۳ درصد در حالى است كه دولت سه سال است به علت سقوط شاخص رشد اقتصادى از اعلام رسمى آمارها در اين باره خوددارى مى كند.
سه سال حبس آمار
آخرين آمار رسمى اعلام شده از جانب بانك مركزى نيز بيانگر رشد ۲‎/۳ درصدى توليد ناخالص داخلى با احتساب نفت و رشد ۲‎/۷ درصدى بدون احتساب نفت براى سه ماهه سوم سال ۱۳۸۷ است. البته قضاوى -معاون پيشين بانك مركزى- چند ماه پيش رسماظ اعلام كرد كه رشد اقتصادى سال ۱۳۸۷ تنها نيم درصد بوده است، اما همين رقم نيز هنوز در گزارش هاى رسمى بانك مركزى گنجانده نشده است. چندى بعد وزير اقتصاد هم درباره رشد اقتصادى سال ۱۳۸۸ به اين اظهارنظر كوتاه بسنده كرد كه «آنچه توسط بانك مركزى اعلام شده همان رقم ۳‎/۵ و ۴‎/۲ درصد رشد اقتصادى با نفت و بدون نفت بوده است.» بدين ترتيب، در اين سه سال رقم قطعى از جانب نهادهاى آمارى رسمى و دولتمردان درباره رشد اقتصادى كشور اعلام نشده و مسئولان به اظهار اميدوارى درباره شاخص رشد بسنده كرده اند؛ براى مثال مى توان به اين اظهارنظر وزير اقتصاد اشاره كرد كه گفته بود: «نرخ رشد اقتصادى ايران در سال ۱۳۸۸ بهتر از سال ۱۳۸۷ بوده و سال ۱۳۸۹ نيز حتماظ بهتر از سال ۱۳۸۸ است.» در اين اوضاع حبس آمارى، به ناگاه آقاى احمدى نژاد هفته پيش اعلام كرد كه رشد اقتصادى سال ۱۳۸۹ بدون احتساب نفت به ۷‎/۳ درصد رسيده است. اين در حالى است كه بانك جهانى و صندوق بين المللى پول كه آمارهاى خود را بر مبناى داده هاى رسمى كشورهاى عضو منتشر مى كنند، رشد اقتصادى ايران در سال گذشته را بين ۲ تا ۳ درصد اعلام كرده اند. البته دولت مى تواند آماردهى اين موسسات را به دشمنى آنها با نظام جمهورى اسلامى ربط دهد و نپذيرد، اما به نظر مى رسد هيچ يك از مسئولان اقتصادى دولت هم قائل به پذيرش ادعاى رئيس جمهور درباره رشد اقتصادى ۷‎/ 3 درصدى در سال گذشته نيست و نه رئيس بانك مركزى و نه رئيس مركز آمار حاضر نيستند اين آمار را تاييد كنند.
چرا دولت به تشكيك آمارى دامن مى زند؟
با اين حال، ابهامى كه در اين باره مطرح مى شود، سكوت رسانه ها، چهره هاى سياسى و كارشناسان اقتصادى در ارتباط با آمار رئيس جمهور محترم است. در حالى كه سابقه شش سال گذشته نشان مى دهد هرگونه آماردهى اغراق آميز از عملكرد دولت مورد نقد جدى قرار مى گرفت، اكنون سكوت فراگير درباره مهمترين شاخص اقتصادى، اين سوال را مطرح مى كند كه آيا اين سكوت، نشانه پذيرش ادعاى دولت است؟ حقيقت آن است كه سكوت درباره آماردهى دولتمردان ، نشانه پذيرش آمارهاى اعلامى نيست، چرا كه بارها مرور زمان مشخص كرده برخى ارقام مثبتى كه دولتمردان درباره شاخص هاى مهم اقتصادى اعلام مى كنند، نادرست بوده است. بنابراين علت اين سكوت را شايد بايد در خسته شدن منتقدان از گوشزد كردن مكرر رويه نادرست آماردهى در دولت دهم و بى توجهى دولت به اين نقدها دانست. در واقع، خود دولت است كه به ابهامات آمارى دامن مى زند. اگر ادعاى احمدى نژاد درباره تحقق رشد اقتصادى ۷‎/۳ درصدى درست است، مركز آمار و بانك مركزى جزئيات شاخص رشد اقتصادى سال گذشته را منتشر كنند تا همگان ببينند كه اين رشد چگونه محقق شده است. وقتى رئيس دولت رقمى براى مهمترين شاخص اقتصادى كشور اعلام مى كند، اما مسئولان اقتصادى دولت آن آمار را تاييد نمى كنند، آيا باز هم مى توان منتقدان را مقصر اين تناقض هاى آمارى دانست؟ از آنجا كه رهبر معظم انقلاب در ديدار رئيس و مسئولان قوه قضائيه در تيرماه امسال، رسانه ها را از تشكيك در آمارهاى رسمى اعلام شده بر حذر داشتند، از دولت انتظار مى رود با حبس آمار و اطلاع رسانى ناقص، خود موجب تحريك در تشكيك در آمارهاى اعلامى نشود.
   
 
سپرده طلا و حساب ارزى ۲ راه سركار گذاشتن ملت هميشه در بانك!
 
بازتاب: در حالى كه اعتماد مهمترين پشتوانه سيستم بانكى محسوب
مى شود، تخلف بانكهاى بزرگ كشور از تعهدات صريح خود به مردم، موجب بى اعتبارى سيستم بانكى و و فروپاشى جايگاه آنها خواهد شد. به گزارش خبرنگار بازتاب طى دوسال اخير بانكهاى بزرگ كشور خدمات گوناگونى ارائه داده اند كه حساب سپرده طلاى بانك صادرات و حساب ارزى اكثر بانكها از آن جمله اند. با اين حال، شنيده مى شود با نوسانات اخير طلا و ارز، برخى بانك ها از انجام تعهدات خود نسبت به مشتريان و بازگرداندن طلا و پول آنان خوددارى مى كنند. در ماه هاى گذشته، بانك صادرات كه با تبليغات ميلياردى حساب سپرده طلاى خود را به افكار عومى معرفى كرد و رسما در اطلاعيه هاى مكررى و در پاسخ به نظر برخى مراجع تقليد كه معتقد به شائبه ربوى بودن اين حساب در صورت عدم ارائه طلا به مشترى بودند، اعلام كرد در صورت درخواست مشتريان به آنها طلا تحويل خواهد داد. از سوى ديگر در تبليغات حساب ارزى، نيز بانكها اعلام كرده اند در افتتاح از مشتريان ارز دريافت كرده و هنگام درخواست آنان عينا همان ميزان ارز را تحويل خواهند داد. براساس اطلاعات رسيده به خبرنگار «بازتاب»، در هفته هاى اخير كه طلا و ارز رشد قيمت شديدى يافته است، بسيارى از افراد كه به بانك هاى دولتى و خصوصى جهت دريافت سپرده طلا و حساب ارزى خود مراجعه مى كنند، با شگرد عجيبى مواجه مى شوند. برخى بانكها با اعلام اينكه امكان تحويل طلا و ارز را در حال حاضر ندارند، به مشتريان اظهار مى كنند اگر اصرار به پس گرفتن طلا و ارز خود دارند، مى توانند معادل ريالى آن را دريافت كنند و سپس هنگام محاسبه معادل ريالى، قيمت رسمى ارز يعنى ۱۲۲۶ تومان را اعمال كرده و در واقع ارز را حدود ۵۰ درصد ارزانتر از قيمت بازار محاسبه مى كنند. چرا كه قيمت بازار غير رسمى ارز حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد بيش از قيمت تك نرخى رسمى مى باشد. اين اقدام در واقع خلف وعده به مشتريان و نقض تعهدات رسمى سيستم بانكى است و در صورتى كه بانك مركزى با اين اقدام برخورد نكند، مردم ديگر به بانكهاى داخلى نمى توانند اعتماد كنند. اگرچه برخى بانكها باز پس ندادن ارز به مشتريان را در راستاى سياست بانك مركزى مبنى بر عدم مصرف ارز به صورت اسكناس تا حد امكان اعلام مى كنند، اما همين سياست نيز با انتقال ارز به صورت حواله به حسابهاى مشتريان در خارج از كشور ممكن است تا اسكناس به صورت كاغذ نيز در اين شرايط حساس بيش از اين مصرف نشود.
   
 
وقتى پاى اقتصاد لنگ درآمدهاى نفتى است
 
تلاش دولت براى دفاع از كاهش ميزان وابستگى به طلاى سياه تنها تا زمانى قابل دفاع است كه بودجه وارد بهارستان نشود، درست از   همان زمان به بعد است كه اين حرف به خواسته اى تبديل مى شود كه هيچ گاه جامع عمل به خود نديده است. به گزارش ايلنا، نه تنها در سال جارى بلكه در سال هاى گذشته نيزتلاش دولت براى كاهش ميزان وابستگى به درآمدهاى نفتى آنطور كه شايسته بود محقق نشد هرچند كه تيم دولت تلاش كرد ميزان وابستگى به نفت را نسبت به سال هاى قبل با كاهش نشان دهد، آمار هرساله كه با ارائه لايحه بودجه مطرح مى شود اين مسئله را منتفى مى كند. با وارد شدن برگ جديدى از بودجه به بهارستان، بارديگر الزام كاهش وابستگى به درآمدهاى نفتى و بررسى ارقام اعلام شده در بودجه ۹۱ برسرزبان ها افتاد كه با نگاهى كوتاه به بودجه فوق، تكرار سناريوهاى قبلى وابستگى دولت به درآمدهاى حاصل از فروش و صادرات نفت را به تصوير مى كشد. اين مسئله آن هم درست در شرايطى كه تحريم بيش از گذشته تيغ خود را براى فشار بر گلوگاه اقتصاد ايران تيز كرده، از اهميت بيشترى برخوردار است چرا كه كاهش ميزان وابستگى دولت به درآمدهاى نفتى و تغيير آن به سمت درآمدهاى غيرنفتى مى تواند هرچه بيشتر استقلال اقتصادى ايران در اوج تحريم ها را به تثبيت برساند. در همين حال و درست زمانى كه قرار بود تا پايان برنامه چهارم بودجه جارى دولت از نفت جدا شود همچنان بيش از ۶۰ درصد بودجه عمومى دولت از درآمدهاى نفت تأمين مى شود. از طرفى رئيس جمهور در سخنان خود كه در ارائه لايحه بودجه ۹۱ در مجلس مطرح كرد اعلام كرده بود كه ترتيبى داده شده است كه درآمدهاى غيرنفتى نسبت به پيش بينى عملكرد ۹۰ افزايش يابد و درآمدهاى مالياتى ۲۰ درصد و ساير درآمدهاى غيرنفتى ۸۹ درصد افزايش پيدا كنند. آنچه كه بسيارى از كار شناسان در مورد بودجه و ميزان وابستگى آن به نفت عنوان مى كنند اين است كه بودجه عمومى دولت تنها ۳۰ درصد از نفت و ۷۰ درصد از منابع غيرنفتى به دست مى آيد اما نگاه دقيق تر به لايحه بودجه نشان مى دهد، ماليات فرآورده هاى نفتى هزار ميليارد تومان است و همچنين بسيارى از عوارض و درآمدهاى ديگرى از محل درآمدهاى نفتى به دست مى آيد كه اگر نفت نباشد اين درآمد ها تحقق پيدا نمى كند. محمدعلى صادقى كار شناس نفت و انرژى در خصوص ميزان وابستگى دولت به درآمدهاى نفتى به ايلنا گفت: آنچه كه در اين رابطه به عنوان شعار سياسى مطرح مى شود با آنچه كه ديده مى شود تفاوت دارد و در كل با توجه به رشد اقتصادى كه دولت در بودجه سال آينده در نظر گرفته و با درنظر گرفتن منابعى كه با وجود تحريم از دسترس خارج مى شود به نظر نمى رسد كه ميزان رشد اقتصادى كه دولت در نظر دارد تحقق پيدا كند. وى با تاكيد بر اينكه دولت با اين كار زمينه ركود را فراهم مى كند افزود: رويكردى كه دولت براى افزايش ميزان وابستگى به درآمدهاى نفتى در نظر دارد نوعى فرار به جلو است كه در صورت فراهم نشدن اهداف، به زيرساخت ها و قوانين اقتصادى آسيب وارد مى كند. صادقى رويكرد دولت در زمان شدت گرفتن تحريم ها را غيرمنطقى دانست وگفت: به نظر مى رسد كه بهتر بود در شرايطى كه روز به روز بحث هاى بيشترى در مورد تحريم نفتى ايران مطرح مى شود، دولت موضعى انقباضى به خود بگيرد و شرايطى را ايجاد كند تا كمترين ميزان وابستگى به صادرات نفت را داشته باشد. اين كار شناس نفت و انرژى به تحريم هاى گذشته آمريكا در مورد كشورهايى اشاره كرد كه بالاى ۲۰ ميليون دلار سرمايه گذارى در نفت ايران سرمايه گذارى مى كردند كه به گفته وى در آن زمان ايران، ۸۰۰ هزار بشكه نفت به كشورهاى مختلف صادر مى كرد كه در شرايط فعلى ۱۳ درصد آن را در اختيار عربستان گذاشته است. به اعتقاد صادقى امروز بيشترين كشورهايى كه در بحث هاى مربوط به تحريم در مقابل ما قرار دارند كشورهاى اتحاديه اروپا هستند كه به گفته وى در صورت در نظر نگرفتن راهكارى منطقى براى روبرو شدن با اين تحريم ها، درمسيرى قرار خواهيم گرفت كه فشارهاى بيشترى به كشور وارد مى شود. در همين راستا وابستگى بيش از ۵۰ درصد به درآمدهاى حاصل از فروش و صادرات نفت آن هم در شرايطى كه مقامات ارشد وزارت نفت روز به روز بر ميزان كاهش آن تاكيد مى كنند نكته اى است كه بسيارى از كار شناسان برآن تاكيد مى كنند. محمد على خطيب، كار شناس حوزه نفت و انرژى در همين رابطه به ايلنا گفت: اگر نگاهى به بودجه سال هاى گذشته شود خواهيم ديد كه وابستگى دولت به درآمدهاى نفتى بيشتر شده و بيش از ۵۵ درصد بودجه جارى دولت از محل درآمدهاى نفتى است. به گفته وى بيش از ۹۰ درصد هزينه هاى عمرانى دولت از محل درآمدهاى نفتى تامين مى شود و اين نشان از افزايش تدريجى ميزان وابستگى دولت به درآمدهاى نفتى است و منابع ديگرى كه دولت براى جايگزينى درآمدهاى نفتى در نظر مى گيرد ضعيف است چرا كه يكى از اين درآمدهاى جايگزين ماليات است كه باز هم به ميزان درآمدهاى نفتى نمى رسد چنانچه سهم ۴۵ درصدى دولت از درآمدهاى مالياتى اين مسئله را تاييد مى كند. آنچه كه خطيب به آن اشاره مى كند اين است كه از نظر ارزى با توجه به سهم كالاهاى غيرنفتى در سبد صادرات، طبيعى است كه بيش از ۸۰ درصد ارز كشور از صادرات نفت باشد. وى با اشاره به افزايش اتكاى دولت به درآمدهاى نفتى در بودجه سال آينده گفت: اگر بيشتر شدن تحريم ها را درنظر بگيريم خواهيم ديد كه اين تصميم دولت مبنى بر بالا بردن ميزان درآمدهاى نفتى، تاثير مثبتى در نرخ تورم و بهبود كسب و كار نخواهد داشت. اين كار شناس مسائل نفتى در خصوص اين مسئله كه چرا دولت با وجود اطلاع از تحريم، باز هم ميزان وابستگى خود به درآمدهاى نفتى را بيشتر كرده گفت: طبعا با تحريم ها از ديد سياسى برخورد شده و دولت قصد دارد اثرات روانى تحريم ها را قدرى كمتر كند اما اين يك واقعيت است كه دولتى كه درآمد هايش به نفت وابسته باشد، از تحريم آسيب مى پذيرد.
   
احمدى نژاد:
سقف پروازى براى انقلاب ما تعيين نشده است
 
احمدى نژاد گفت: انقلاب ما در نقطه اى متوقف نيست و سقف پروازى براى آن تعيين نشده است. گرچه به باور ما ساختن ايران و اصلاح جهان در يك راستا است و همه بايد دست به دست دهيم و ايران را بسازيم. به گزارش (ايسنا) محمود احمدى نژاد در مراسم افتتاح بيمارستان ۲۰۰ تخت خوابى ولايت قزوين با اشاره به افتتاح كارخانه توليد داروهاى فاكتور هفت كه در كرج افتتاح شد، اظهار كرد: امروز در همه جاى دنيا نياز به درمان هاى پيشرفته و داروهاى پيچيده  جديد احساس مى شود و متخصصان ما در بخش بهداشت و درمان حركت بسيار خوبى را در اين زمينه آغاز كردند. داروهاى فاكتور هفت كه متعلق به بيماران هموفيلى است را توليد كردند؛ به طورى كه ضمن تامين نياز داخلى، براى صادرات نيز دارو توليد مى شود. وى در ادامه تصريح كرد: همان طور كه مى دانيد داروهاى نوتركيب امروز در دست كشورهاى خاصى به صورت انحصارى قرار دارد و آن ها نيز در ارايه  اين داروها محدوديت ايجاد مى كنند. حتى حاضر نبودند براى ساخت راديوداروها در كشورمان به نيروگاه اتمى تهران سوخت هسته اى بدهند، اما متخصصان ما در زمينه  ساخت اين داروها به موفقيت هاى خوبى دست پيدا كرده اند؛ به طورى كه طبق آن چه به من گفتند، در ماه هاى آينده شش داروى جديد ساخته و به بازار ارايه مى شود. وى در ادامه به پروژه  ۱۰ هزار واحد مسكن مهر كه در آبيك قزوين افتتاح شد، اشاره كرد و افزود: اميدوارم تا پايان سال ۹۰ پروژه مسكن مهر به جايى برسد كه ديگر بازار نياز عقب افتاده در حوزه  مسكن نداشته باشد و شاهد تلاطم هاى سنگين در آن نباشيم و جوانان كشور ما دغدغه  مسكن نداشته باشند. احمدى نژاد اظهار كرد: طرح مسكن مهر گام اول دولت در بخش مسكن است و پاسخى به نيازهاى متراكم در اين حوزه است. در گام بعدى ما بايد به سمت تغيير معمارى شهرسازى و وضع زندگى مردم برويم؛ چراكه به باور ما مسكن تنها يك خوابگاه نيست بلكه محلى براى زندگى، تربيت و رشد و تعالى خانواده است.
   
رئيس كميسيون ويژه اصل :۴۴
بودجه ۹۱ براى شرايط عادى است نه تحريم
 
رئيس كميسيون ويژه اصل ۴۴ مجلس با تاكيد بر اينكه لايحه بودجه ۹۱ در شرايط عادى كشور داراى كاربرد است و نه در شرايط سخت و تحريم، گفت: دولت در اين لايحه برخى احكام اصل ۴۴ قانون اساسى را نقض كرده است. حميدرضا فولادگر در گفتگو با مهر در ارزيابى خود از لايحه بودجه سال ۹۱ كشور گفت: اين لايحه دولت شباهت بسيار زيادى به بودجه سال جارى دارد اما با چند تفاوت. رئيس كميسيون اصل ۴۴ مجلس اظهار داشت: يكى از مهم ترين تفاوتهاى لايحه بودجه سال ۹۱ با بودجه امسال اين است كه حدود ۶ درصد در بودجه هاى بخش عمومى انقباضى عمل كرده است. فولادگر ادامه داد: البته در اين زمينه بودجه هاى مربوط به شركتهاى دولتى براى سال آينده نسبت به سال جارى بيشتر در نظر گرفته شده است، بنابراين اگر بودجه هاى مربوط به بخش هاى عمومى كمى كاهش يافته اما بودجه شركتها بيشتر شده و سرجمع منابعى كه پيشنهاد شده است، ما را به جمع امسال بودجه در اين بخش مى رساند. اين نماينده مجلس با بيان اينكه حدود ۲۰ درصد از بودجه شركتهاى دولتى در حوزه هاى صنعت و معدن نسبت به سال جارى در لايحه بودجه ۹۱ بيشتر شده است، خاطر نشان كرد: اين موضوع نشان دهنده اين موضوع است كه تصدى هاى دولتى در بخش مربوط به واگذارى شركتهاى دولتى كم نشده است. رئيس كميسيون اصل ۴۴ مجلس گفت: در بخشهايى نيز مشاهده مى شود كه برخى از احكام سياستهاى اصل ۴۴ قانون اساسى نقض شده است. به گفته فولادگر، در چند بند متعدد مانند برخى از احكام بند ۸ و ماده ۲۹ و برخى از اجزاء ماده ۲۸ در موارد بسيارى احكام اصل ۴۴ قانون اساسى را نقض كرده است. وى تاكيد كرد: دولت ماده ۲۹ را به صورت كلى متوقف كرده است و اين موضوع به بخشى از ماده ۲۸ نيز مربوط مى شود. در جايى عنوان شده است كه هر شركتى كه نام برده مى شود از شمول واگذارى سهام به سازمان خصوصى سازى خارج است. اين نماينده مجلس با اشاره به اينكه اين موضوع به معنى تغيير بخشهايى از سياستهاى اصل ۴۴ قانون اساسى است، بيان داشت: ويژگى ديگر بودجه ۹۱ كه مى توان به آن اشاره كرد، عادى بودن آن است به نحوى كه براى شرايط سخت و تحريم و يا با ويژگى هاى سال جهاد اقتصادى نوشته نشده است. فولادگر با بيان اين موضوع كه به نسبت سال جهاد اقتصادى لايحه بودجه بايد به ويژگى هاى تحريم توجهات ويژه اى نشان مى داد، تصريح كرد: اين موارد در حال حاضر قابل بيان است. وى در پاسخ به اين سئوال كه قرار بود دولت در هر سال و در قالب بودجه نويسى هاى جديد، وابستگى كشور به درآمدهاى نفتى را به ميزان ۲۰ درصد كاهش دهد اما عملا لايحه بودجه ۹۱ چنين موضوعى را نشان نمى دهد و وابستگى ها به درآمدهاى نفتى همچنان برقرار است، گفت: اين موضوع نشان دهنده اين است كه با وجود واگذاريها، هنوز تصدى هاى دولت كم نشده است. به گفته فولادگر، در گزارشها نيز اين موضوع مورد تاكيد قرار گرفته و مطرح شده است كه دولت همچنان در شركتهاى دولتى هزينه مى كند اما اصل ۴۴ به كاهش بار دولت و تصدى ها توجه داشته است.
   
معاون سياسى رئيس مجلس اعلاى عراق:
نگران تاثير تحولات سوريه بر عراق هستيم
•افزايش توليد نفت عراق براى پر كردن خلاء نفت ايران نيست•
محسن حكيم درباره تحريم  نفتى و بانكى اتحاديه اروپا عليه ايران با بيان اين كه تحريم ها به ايران آسيب نمى زند تاكيد كرد كه هيچ كشورى نمى تواند در طولانى مدت نفت ايران را جايگزين كند. وى درباره برنامه افزايش توليد نفت عراق در سا ل هاى آينده تاكيد كرد: افزايش توليد نفت عراق براى پركردن خلاء نفت ايران نيست. محسن حكيم؛ معاون سياسى رييس مجلس اعلاى اسلامى عراق؛ در گفت وگو با ايسنا از تاثير پذيرفتن عراق از فضاى سوريه و واكنش ها و كنش ها در اين كشور تحت تاثير اين تحولات را بسيار عميق و جدى دانست و گفت: آثار منفى هرگونه تغيير در حاكميت سوريه به طور مستقيم بر عراق تاثير منفى خواهد داشت و اين مساله براى ما نگران كننده است. وى ادامه داد: معاون سياسى رييس مجلس اعلاى اسلامى عراق با رد هرگونه دخالت خارجى در امور سوريه خاطرنشان كرد: معتقديم هرگونه اصلاحاتى بايد داخلى بوده و تمامى گروه هاى سياسى سوريه را در بر گيرد. معاون سياسى رييس مجلس اعلاى اسلامى عراق در پاسخ به اين پرسش كه چنان چه تحولات در سوريه تحت تاثير مداخله خارجى ها ادامه يابد، عراق چه برنامه اى براى جلوگيرى از آثار اين تحولات به كشورش دارد؟ گفت: ما مرزهاى مشترك و طولانى با سوريه داريم و در سال هاى گذشته ضربه هاى محكمى از كنترل نشدن مرزها به دولت عراق وارد شده است. چنان چه اصلاحات در سوريه شامل همه گروه هاى سورى نشود و راهكار سورى براى حل و فصل مناقشه به وجود آمده در اين كشور ارايه نشود، شاهد روى كار آمدن گروه هاى تندرو در اين كشور خواهيم بود و احتمال يك جنگ داخلى در سوريه افزايش مى يابد كه راه را براى ورود تروريست ها كه در گذشته هم دست شان به خون ملت عراق آلوده شده است، باز مى كند. حكيم درباره ايران تصريح كرد: در ملاقات با مقامات ترك نگرانى شديد خود را نسبت به تحريم هاى جديد عليه ايران اعلام كرديم و دوستان تركيه  اطمينان دادند كه ابتكارعمل هايى براى حل مشكلات فيمابين ايران و اروپا و  آمريكا انجام داده و خواهند داد. وى تاكيد كرد: هرگونه اقدام نابخردانه در اين زمينه آثار زيان بارى نه تنها براى ايران، بلكه براى كل منطقه و جهان خواهد داشت. معاون سياسى رييس مجلس اعلاى اسلامى عراق در پاسخ به اين پرسش كه عراق در واكنش به تحريم هاى نفتى ايران از سوى آمريكا و اتحاديه اروپا چه اقدامى انجام خواهد داد؟ گفت: ارتباط ميان ملت و دولت عراق و ايران از يك رابطه سياسى محض نشات نمى گيرد، بلكه اين ارتباط تاريخى، فرهنگى و سياسى است، بنابراين هر اقدام و تاثيرى بر عراق يا ايران خود به خود بر كشور ديگر اثر مى گذارد. ايران از بزرگ ترين كشورهاى منطقه است و تاثيرگذارى اش بر جهان و منطقه به اندازه امتدادهاى فكرى و عمق استراتژيكى است كه اين كشور دارد. ما هرگونه تحريم  عليه ايران را به شدت رد مى كنيم و آن را خارج از عقلانيت و اقدامى انفعالى مى دانيم. وى درباره برخى تحليل ها كه عراق را جايگزين ايران در تامين نفت كشورهاى مختلف در آينده مى دانند؟ اظهار كرد: دولت عراق از چند سال پيش برنامه اى بلند مدت براى سياست هاى نفتى خود در نظر گرفت و اين برنامه ريزى با توجه به نياز عراق به درآمدهاى ناشى از فروش نفت براى دوران بازسازى و توسعه اقتصادى است و به همين منظور از دو سه سال پيش با بزرگ ترين شركت هاى نفتى جهان قراردادهايى منعقد شده است و شروع به افزايش توليد كرده ايم. معاون سياسى رييس مجلس اعلاى اسلامى عراق گفت: عراق در حال حاضر سه ميليون بشكه نفت در روز توليد دارد كه دو ميليون و دويست بشكه آن در روز صادر مى شود. قرار است تا سال ۲۰۱۷ اين رقم را به ۸ الى ۱۲ ميليون بشكه در روز برسانيم. اما اين افزايش توليد با توجه به رشد تقاضا براى انرژى در دنيا است و به معناى پر كردن خلاء نفتى ديگر كشورها تحت الشعاع تحريم نفت ايران نيست.
   
 
مبادله تجارى ايران و امارات كاهش مى يابد
 
رييس اتاق مشترك ايران و امارات با اشاره به ممنوعيت گشايش اعتبار توسط ايرانيان در كشور امارات متذكر شد كه با روند فعلى مبادله  تجارى دو كشور ايران و امارات كاهش پيدا  مى كند. به اعقتاد وى و ديگر كارشناسان اين اقدام اماراتى ها نه تنها باعث كاهش مبادلات تجارى ايران نمى شود بلكه باعث خواهد شد كه آنها از مزاياى مراوده با ايران محروم شوند. به گزارش ايسنا، مسعود دانشمند با تاييد اين كه هم اكنون دو كشور قطر و امارات گشايش اعتبار اسنادى توسط ايرانى ها در بانك هاى خود را ممنوع اعلام كرده اند، گفت: اگر يك تاجر ايرانى تا پيش از اين مى خواست مثلا به كشور چين سنگ آهن صادر كند مى توانست يك ال.سى در كشور امارات باز كند و از طريق آن اعتبار اسنادى، كار مالى خود را با تاجر چينى انجام دهد يا اين كه بانك هاى اماراتى براى شركت هاى ايرانى ال.سى باز مى كردند كه از اين طريق شركت هاى ايرانى بتوانند كار تجارت خود را به صورت رسمى انجام دهند اما اكنون اين كار ممنوع شده است. وى ادامه داد:  با اين اتفاق تاجر ايرانى ديگر بايد فقط از طريق اعتماد به طرف مقابل، كار تجارت خود را انجام دهد.  به عبارت ديگر با اين اتفاق از تجارت رسمى فاصله مى گيريم. رييس شوراى مشترك ايران و امارات در ادامه در مورد تاثير اتفاق اخير در امارات بر تجارت ايران بيان كرد:  تا پيش از اين وقتى ما مى خواستيم از طريق امارات تجارت خود را سهل كنيم، اعتبار اسنادى در كشور امارات باز مى كرديم اما اكنون ديگر شركت هاى ايرانى ناچار هستند كه به كشورها و گزينه هاى ديگر براى گشايش ال.سى مراجعه كنند يا اين كه از طريق ارتباط مستقيم با طرف مقابل خود كار خود را انجام دهند. اما اين گونه نيست كه با اين اقدام تجارت ايران متوقف شود.
   
لاريجانى ابلاغ كرد؛
منع افزايش بيش از۲۰ درصدى قيمت حامل هاى انرژى در سال ۹۰
 
رييس مجلس شوراى اسلامى قانون منع افزايش بيش از ۲۰ درصد قيمت حامل هاى انرژى در سال ۹۰ را ابلاغ كرد. به گزارش ايسنا، على لاريجانى در پى انقضاى مهلت مـقرر در ماده يك قانون مـدنى و در اجـراى مفاد تبـصره مـاده يك قانون ياد شده، قانون تفـسير مفاد جـ
|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
موضوعات مرتبط: , , ,
تاریخ : سه شنبه 18 بهمن 1390
نویسنده : Oda Pardeks
 
فقط به خاطر مسايل درمانى از شاهين جدا شدم
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
شاهين بوشهر - شهردارى تبريز
 
 
 
 
 
۲۲ ارديبهشت؛ پايان ليگ برتر يازدهم
 
   
 
زور ذوب آهن به قعرنشين هم نرسيد
 
مس سرچشمه صفر
ذوب آهن صفر
داور: محمود رفيعى، كمك ها: حسين خانبان و حميد سيفى، اخطارها: مسعود ابراهيمى و حسن هورى از مس سرچشمه، سينا عشورى از ذوب آهن، اخراج: على حيدررضايى (دقيقه ۳۰) از مس سرچشمه، ورزشگاه: شهيد بهشتى باهنر، تماشاگر: حدود ۲۰۰ نفر
مس سرچشمه
محمد خزايى، رضا نوراللهى، على خانكى، اويس كردجهان، عليرضا ابراهيمى، امير محمدى، محسن مظفرى، محمد منصورى، محسن زاهدى (از دقيقه ۵۸ مسعود ابراهيمى)، مجيد باجلان (از دقيقه ۸۳ على زندوى) و مجتبى محبوب مجاز
سرمربى: اصغر شرفى
ذوب آهن
محمدباقر صادقى، سينا عشورى، فرشيد طالبى، محمد صلصالى، حسين ماهينى، على گودرزى، ايگور كاسترو (از دقيقه ۸۶ حميد شفاعت)، داود حقى (از دقيقه ۷۳ عليرضا حدادى فر)، على احمدى، پيام صادقيان (از دقيقه ۶۹ بهمن مالكى) و محمد قاضى
سرمربى: منصور ابراهيم زاده
لحظات حساس
دقيقه :۱۹ ارسال پيام صادقيان از جناح چپ با ضربه سر على احمدى همراه شد كه توپ وى به ديرك افقى مس برخورد كرد.
دقيقه :۲۱ ضربه از راه دور محسن مظفرى با اختلاف اندك از بالاى دروازه ذوب آهن به بيرون رفت.
شرح بازى
با توجه به اينكه مس سرچشمه ۱۰ بازيكن اصلى خود را به دليل محروميت و مصدوميت در اختيار نداشت، به مصاف تيم ذوب آهن رفت. اين بازى بسيار سرد و كسل كننده از سوى هر ۲ تيم شروع شد و توپ بيشتر در ميانه زمين جريان داشت و بازيكنان تلاش چندانى براى گشودن دروازه همديگر نشان نمى دادند. ذوبى ها كه به نظر مى رسيد از تك امتياز بازى رضايت دارند، ميل زيادى براى حمله نداشتند. تيم ميزبان هم قدرت چندانى نداشت تا دفاع مستحكم ميهمان خود را بشكند. هرچه به لحظات پايانى نزديك مى شديم، ذوب آهن محتاط تر بازى مى كرد چرا كه نيم نگاهى به ديدار آسيايى با استقلال تهران داشت. در نهايت اين مسابقه سرد بدون گل زده به پايان رسيد.
در حاشيه
• حسن هورى كه روى نيمكت ذخيره ها حضور داشت، آنقدر به داور اعتراض كرد تا اخطار گرفت.
• منصور ابراهيم زاده، سرمربى ذوب آهن با خبرنگاران در كنفرانس مطبوعاتى درگيرى لفظى پيدا كرد.
• اصغر شرفى در ادامه يك سريال تكرارى براى چندمين بار به اشتباه خود در جذب بازيكن در نيم فصل دوم اعتراف كرد.
• منصور ابراهيم زاده باز هم از گردان و حسينى در تركيب تيمش استفاده نكرد.
   
فقط به خاطر مسايل درمانى از شاهين جدا شدم
فيروز كريمى: فعلاً با هيچ تيمى مذاكره نداشته ام
 
فيروز كريمى سرمربى پيشين تيم فوتبال شاهين بوشهر پس از پذيرفته شدن استعفايش گفت: مسايل درمانى و نگرانى ناشى از سلامتى ام باعث جدايى ام از اين تيم شد و هيچ علت ديگرى غير از اين نداشت.وى درباره اين قطع همكارى اظهار كرد: اين جدايى موضوعى نبود كه يك دفعه  اتفاق بيفتد. قبل از حضور آقاى محمدپور بنده درباره مشكل پزشكى كه داشتم و بايد ۲ هفته اى استراحت كرده و تحت درمان قرار مى گرفتم با افراشته رئيس هيأت مديره باشگاه شاهين صحبت كرده بودم اما بعد از آن كه محمدپور آمد، صحبت هايى با وى داشتيم و قرار شد بخاطر حساسيت شرايط مسابقات شاهين اين موضوع به آينده موكول شود. كريمى در پاسخ به اين سوال كه آيا واقعا علت جدايى تان از شاهين همين بود و آيا نمى توانستيد اكنون و يا پس از فينال جام حذفى به مرخصى ۲ هفته اى رفته و دوباره كارتان را ادامه دهيد؟ تصريح كرد: مشخص نيست كه بعد از ۲ هفته اى كه بايد تحت درمان باشم، چه وضعيتى داشته باشم؛ ضمن اينكه به خاطر اهميت سلامتى ام نمى توانستم اين كار را به عقب بيندازم. وى در پاسخ به اين سوال كه آيا مشكلات مالى باشگاه شاهين در جدايى تان تاثيرگذار بود؟ خاطرنشان كرد: در طول مدت همكارى ام نهايت صداقت و محبت را از جانب باشگاه و هيات مديره شاهين ديدم. چندى پيش مبلغ خوبى هم به باشگاه تزريق شد كه بازيكنان بخشى از مطالبات شان را گرفته و بخشى از باقيمانده  طلب شان را هم به صورت چك دريافت كردند. همچنين با توجه به اينكه مديرعامل وقت تعهدى نسبت به بدهى  سال هاى پيش نداشت اما افراشته و محمدپور با تعهد اخلاقى و ورزشى كه دارند، بدهى  سال هاى گذشته را هم تسويه كردند. بنابراين ما هيچ مشكل مالى نداشتيم و اين موضوع در جدايى من هيچ نقشى نداشت. گرچه بحث هاى مالى گريبانگير همه تيم هاست اما بخاطر دوستى و صداقتى كه بين ما بود، هيچ مشكلى پيش نيامد. كريمى درباره اينكه طبق توافق با مديران باشگاه شاهين، چه ميزان از مبلغ قراردادش را دريافت كرده، گفت: طبق توافقى كه ما با هم داشتيم، از زمانى كه بنده به اين تيم آمدم و تا آخرين روزى كه مشغول به كار بودم مبلغ قراردادم محاسبه شد و دريافت كردم؛ نه يك ريال اضافه و نه يك ريال كمتر. همين مساله نشان دهنده تفاهم فى مابين بنده و مديران باشگاه شاهين بود. واقعا حيف شد. من تك تك عوامل اين باشگاه را دوست داشتم و فكر مى كنم اين قاعده دوسويه بود چرا كه دل به دل راه دارد. سرمربى پيشين شاهين در پاسخ به اين سوال كه شانس كداميك از دو تيم استقلال و شاهين را براى قهرمانى جام حذفى بيشتر مى دانيد، اظهار كرد: تا آن زمان ممكن است شرايط هر ۲ تيم فرق كند. استقلالى كه با ما در ليگ بازى كرد و در ثانيه هاى پايانى توانست شاهين را در ليگ شكست دهد، با استقلالى كه در داربى شكست خورد، با استقلالى كه ۲۵ اسفند بايد در فينال جام حذفى حاضر باشد، تفاوت هايى با هم خواهند داشت. با وجود احترامى كه براى همه بازيكنان خوب استقلال قائل هستم اما در بازى ليگ شاهين در عين شايستگى مغلوب استقلال و مجتبى جبارى شد. جبارى هت تريك كرد اما او در داربى حضور نداشت. نمى گويم علت باخت استقلال مقابل پرسپوليس فقط نبود جبارى بود اما هر بازيكنى كه در اين تيم نباشد، به كليت كار صدمه مى زند. پرويز مظلومى سرمربى استقلال پس از اين بازى گفت كه براى تعويض دستم خالى بوده، پس ببينيد شرايط اين استقلال با آن استقلالى كه مقابل ما بازى كرد متفاوت بود. معلوم نيست ۴۰ روز ديگر شرايط اين تيم در فينال جام حذفى چطور باشد. پيش بينى بازى نزديك آسان  است و مى توان با توجه به موجوديت تيم ها نظراتى را ارايه كرد اما از الان نمى شود پيش بينى درستى براى فينال داشت. وى در واكنش به اينكه واقعاً شما در جلسه انتخاب ميزبانى جام حذفى، گفته بوديد فينال را بدون حضور تماشاگر در ورزشگاه آزادى برگزار كنيد و آيا طبق گفته عزيزمحمدى بين شما و مسئولان تيم استقلال ناراحتى بوجود آمد؟گفت: ناراحتى وجود نداشت. فقط در مواردى بحث مى كرديم كه بهتر است كجا فينال برگزار شود. ما گفتيم فينال اگر بخواهد در شهرهاى پيشنهاد شده باشد، تماشاگران بوشهرى بايد با ۲ پرواز خود را به آنجا برسانند؛ مثلا مشهد يكى از آن شهرها بود. انصافا سازمان ليگ هم در مواجهه با دلايل ما بسيار منطقى و محبت آميز برخورد كرد. ما گفتيم استقلال در هر شهرى طرفداران خودش را دارد،  پس بهتر است فينال جايى برگزار شود كه امكان حضور تماشاگران بوشهرى هم وجود داشته باشد. بنابراين شيراز انتخاب شد. استقلالى ها خودشان بازى شاهين مقابل اين تيم را ديده و مى دانند كه تيم ما واقعا فوتبال بازى مى كند. بنده پيشنهاد دادم اگر مى خواهيد در يك زمين چمن ايده ال بازى كنيد و زمين ورزشگاه آزادى هم اين ويژگى را دارد، ما هم مشكلى نداريم اما قطعا حضور تماشاگران يكطرفه به سود استقلال خواهد شد؛ بنابراين بازى را بدون تماشاگر برگزار كنيد تا عدالت درباره هر دو طرف رعايت شود. كريمى در رابطه با اينكه اگر شاهين و استقلال الان مقابل يكديگر بازى كنند، شانس كدام تيم براى برد بيشتر است، خاطرنشان كرد: شك نكنيد، شاهين الان شرايط مطلوب ترى نسبت به استقلال دارد و شانس بيشترى براى پيروزى در آن بازى خواهد داشت.وى با بيان اينكه همه عوامل يك تيم در برد و باخت ها سهيم هستند، خاطرنشان كرد: معتقدم حتى تماشاگران استقلال هم در بردها و باخت هاى اين تيم سهيم هستند. بر كسى پوشيده نيست كه يكى از عوامل پيروزهاى استقلال در رقابت هاى امسال، غوغا و حمايت طرفدارانش است؛ پس امروز هم اگر به پرسپوليس باختند، بخشى از مسئوليت  آن برعهده طرفداران اين تيم است. تمام مربيان، بازيكنان و طرفداران يك تيم در برد و باخت تيم شان سهم دارند اما متاسفانه پس از باخت ها، سيبل  هميشگى سرمربى تيم است كه نبايد اين طور باشد. كريمى در پايان در پاسخ به اين سوال كه آيا براى پيوستن به تيمى ديگرى در ليگ برتر، مذاكره اى داشتيد؟ گفت: خير. هيچ مذاكره اى با هيچ تيمى نداشتم.
   
 
يوسفى: بازى با پارسه براى ما حياتى است
 
بهمن يوسفى بازيكن تيم استيل آذين درباره بازى و باخت تيمشان مقابل گسترش فولاد تبريز گفت: متاسفانه اين مسابقه زياد جالب نبود. چراكه شرايط جوى و زمين نامساعد تيم ميزبان باعث شده بود تا هر ۲ تيم رو به بازى هوايى بياورند در حالى كه تاكتيك تيمى ما روى زمين است. تمام برنامه  ما به همين دليل به هم ريخت و نتوانستيم به درستى تفكرات سرمربى تيم را در زمين اجرا كنيم.وى در ادامه افزود: از طرفى داورى اين ديدار هم به ضرر ما تمام شد. تيم ما دقايقى از زمان بازى را در اختيار داشت و توانست گل اول بازى را به ثمر برساند اما داور گل سالم ما را آفسايد اعلام كرد و در عوض گلى كه بازيكنان گسترش فولاد در شرايط آفسايد زدند از طرف داور راى به صحت گل داد كه كمى در روحيه بچه ها تاثيرگذار بود. داورى ضعيف بود و همين موضوع باعث شد تا گل دوم را هم دريافت كنيم. وى در پايان درباره بازى پيش رو مقابل پارسه تهران گفت: تمام تلاشمان را به كار خواهيم گرفت تا اين تيم را شكست داده و هر۳ امتياز بازى را در خانه حفظ كنيم. اين بازى براى ما حياتى است. تنها مشكلى كه وجود دارد نشناختن تفكرات مهدى دينورزاده مربى تازه پارسه است . به هرحال من به توانايى بچه ها ايمان دارم و اميدوارم هرطور شده از سد اين تيم عبور كنيم.
   
 
دانشدوست: در نيم فصل دوم بيشتر تيمها مدعى قهرمانى هستند
 
داود دانشدوست، بازيكن تيم فوتبال تراكتورسازى تبريز گفت: در نيم فصل دوم بيشتر تيمها مدعى قهرمانى شده اند. وى در رابطه با مصدوميتش گفت: خوشبختانه۲ ، ۳ هفته ايست از بند مصدوميت رها شده ام و كاملا آماده بازى كردن هستم و اگر كادرفنى صلاح بداند مى توانم مقابل صنعت نفت آبادان به ميدان بروم. دانشدوست در رابطه با ديدار تيمش مقابل صنعت نفت آبادان اظهار داشت: بازى با نفت يك ديدار خانگى است كه بايد از آن ۳ امتياز بگيريم. ما با گرفتن امتيازات كامل اين بازى مى توانيم همچنان در كورس قهرمانى باقى بمانيم. بازيكن تراكتورسازى اشاره اى هم به صدرنشينى سپاهان در جدول رده بندى داشت و تصريح كرد: در نيم فصل دوم خيلى از تيمها مدعى قهرمانى شده اند. در حال حاضر استقلال ، تراكتورسازى ، سپاهان، صباى قم و نفت تهران مدعى قهرمانى هستند و همين موضوع كار را براى قهرمانى سخت كرده است. به هرحال ما تمام تلاشمان را براى قهرمانى به كار خواهيم بست و به همين خاطر همه بازيها برايمان حكم فينال را دارد.
   
 
برنامه ادامه مسابقات هفته هجدهم
 
ليگ دسته دوم
چهارشنبه ۱۹ بهمن ماه ، ساعت ۱۴ و ۱۵ دقيقه
چوكاى تالش- پرسپوليس برازجان، ورزشگاه عضدى رشت
نوژن شهردارى نوشهر- گسترش فولاد سهند، ورزشگاه شهداى نوشهر
آشيان گستران ورامين- نفت نوين آبادان، ورزشگاه تختى ورامين
پرشان زنجان- سايپامهركرج، ورزشگاه كارگران زنجان
داتيس لرستان- منطقه ويژه بندرعباس، ورزشگاه تختى خرم آباد
شهردارى دزفول- نفت اميديه، ورزشگاه شهداى دزفول
پاس نوين همدان - پيام خراسان ، ورزشگاه مفتح همدان
فولاد نوين اهواز- سياه جامگان مشهد، ورزشگاه اختصاصى فولاد اهواز
نفت و گاز گچساران- بدربندركنگ، ورزشگاه شهداى گچساران
مقاومت تهران- شموشك نوشهر، ورزشگاه ۱۳ آذر تهران
استقلال اهواز- گازفجرجم بوشهر، ورزشگاه تختى اهواز
پنجشنبه ۲۰ بهمن ماه، ساعت ۱۴ و ۱۵ دقيقه
ذوب آهن نوين اصفهان- سپيدرود رشت، ورزشگاه ملت اصفهان
   
 
هفته هجدهم ليگ دسته دوم
 
شهردارى اردبيل به رده دوم گروه اول رسيد، پيروزى ملى حفارى مقابل گيتى پسند
هفته هجدهم ليگ دسته دوم ديروز با برگزارى ۲ ديدار از گروه اول برگزار مى شود. در بازى حساس ديروز شهردارى اردبيل با نتيجه
۴ بر يك نفت محمودآباد را شكست و به رده دوم اين گروه رسيد. ملى حفارى اهواز نيز با نتيجه
۳ بر ۲ گيتى پسند اصفهان را مغلوب كرد.نتايج و گلزنان ۲ بازى ديروز به شرح ذيل است:
شهردارى اردبيل ۴- نفت محمودآباد يك
گل ها: فرزاد رحيمى، فرهاد جليل القدر، سيامك نعمتى و حميد غيبتى براى شهردارى اردبيل و نصرت قاضى براى نفت محمودآباد
ملى حفارى اهواز ۳ - گيتى پسند اصفهان ۲
گل  ها: رسول رمضانى ، ابراهيم جلالى و حسن باوى فر براى ملى حفارى اهواز
   
 
عقيلى در ليست العربى براى حضور در ليگ قهرمانان آسيا
 
هادى عقيلى مدافع فصل گذشته سپاهان در ليست العربى براى شركت در فصل جديد ليگ قهرمانان آسيا قرار گرفت. باشگاه العربى قطر اسامى بازيكنان خارجى خود را براى شركت در ليگ قهرمانان آسيا اعلام كرد كه در ميان آن ها نام هادى عقيلى مدافع فصل گذشته سپاهان به چشم مى خورد. عقيلى در بازى مقابل الاهلى در چارچوب هفته  دوازدهم ليگ ستارگان قطر مصدوم و راهى بيمارستان شد اما هفته  گذشته در تمرين اين تيم شركت كرد و در بازى هاى آينده در تركيب تيمش بازى خواهد كرد. العربى در گروه B با تيم هاى الاتحاد عربستان، پاختاكور ازبكستان و بنى ياس امارات هم گروه است و در نخستين بازى خود سه شنبه ششم مارچ در امارات به مصاف بنى ياس مى رود.
   
 
شكارى برگشت  پيروانى مشاور فنى مديرعامل برق شيراز شد
 
مهرداد شكارى سرمربى تيم فوتبال برق شيراز پس از مخالفت با استعفايش به تمرينات بازگشت.غلامحسين پيروانى كه به درخواست آبهشت، مديرعامل باشگاه برق شيراز در تمرينات تيم فوتبال اين باشگاه حضور يافته بود، به عنوان مشاور فنى مديرعامل انتخاب شد.آبهشت، مديرعامل باشگاه برق شيراز با اعلام اين خبر گفت: با توجه به توانايى هايى كه پيروانى دارد از اين پس او به عنوان مشاور فنى مديرعامل كار خواهد كرد و اختيار تام در بخش فنى دارد.وى در پاسخ به اين سوال كه آيا شكارى، سرمربى اين تيم به تمرينات بازگشته يا خير، عنوان كرد: شكارى به دليل نتايجى كه تيم گرفته بود و اعتراضى كه تماشاگران داشتند، ناراحت بود و استعفا داده بود اما با اين موضوع مخالفت كرديم و از امروز در تمرينات حاضر شد و به كارش ادامه مى دهد.برق شيراز پنجشنبه در هفته هجدهم ميهمان نيروى زمينى تهران است.
   
شاهين بوشهر - شهردارى تبريز
خودزنى همسايه هاى قعرنشين
 
۲ تيم شهردارى تبريز و شاهين بوشهر در حال حاضر با استقرار در رده هاى شانزده و هفدهم جدول رده بندى چنين به نظر مى رسد كه دارند سقوط به دسته پايين تر را تمرين مى كنند. شاهين بوشهر كه آخرين بازى خود را با فيروز كريمى يك بر صفر در اصفهان به ذوب آهن باخته بود، حالا بدون سرمربى خود مى خواهد در بوشهر مقابل يك تيم ديگر قعرنشين به ميدان برود تيمى كه در اين چند بازى اخير با مديرروستا نشان داده است كه يك تيم مفت باز نيست. شاهين بوشهر امروز با ابراهيم قاسمپور كه در نيم فصل اول داماش را احيا و سپس از اين تيم جدا شد، آرزوهاى بسيارى دارد و مى خواهد در ۱۰بازى باقيمانده با گرفتن حداكثر امتيازات از حريفان شانس خود را براى بقا در ليگ برتر بيازمايد. از آن طرف شهردارى تبريز هم با على اصغر مديرروستا چنين رؤيايى را در سر مى پروراند. شهردارى چى ها كه در آخرين بازى خود در خانه مقابل فولاد به يك تساوى يك بريك رسيدند، حالا با ۲۵امتياز يعنى هم امتياز با تيم شاهين بوشهر چشم به كار سخت يعنى پيروزى در بازى بيرون خانه را دارند تا با ۱۳ امتياز آن ۳ ۲، پله اى خود را در جدول رده بندى ليگ جابه جا شده ببينند، كارى كه اگرچه سخت اما براى تبريزى ها محال نخواهد بود.
   
 
برنامه ادامه بازى هاى هفته بيست و پنجم ليگ برتر
 
سه شنبه ۱۵ بهمن
شاهين بوشهر - شهردارى تبريز، ورزشگاه شهيد بهشتى بوشهر، ساعت ۱۵
پرسپوليس - فجر شهيد سپاسى، ورزشگاه آزادى تهران، ساعت ۱۷
چهارشنبه ۱۶ بهمن، ساعت ۱۵ و ۳۰ دقيقه
ملوان - نفت تهران، ورزشگاه تختى انزلى
سپاهان - مس كرمان، ورزشگاه فولاد شهر اصفهان
تراكتورسازى - نفت آبادان، ورزشگاه يادگار امام (ره) تبريز
پنجشنبه ۱۷ بهمن
راه آهن - داماش گيلان، ورزشگاه اكباتان تهران، ساعت ۱۵ و ۳۰ دقيقه
فولاد خوزستان - صباى قم، ورزشگاه تختى اهواز، ساعت ۱۶
   
 
طنز ورزشى ۴۰ سال بعد در همين روزها !
 
پس لرزه هاى داربى
•سه شنبه ۱۸ بهمن ۱۴۳۰ ، يكى از اعضاى هيات مديره تيم آبى تهران به خبرنگاران گفت: من به كادر فنى تيم تاكيد كرده ام كه از اين پس بعد از گل زنى تيم شادى نكنند چرا كه يكى از دست اندركاران تيم پرسپوليس گفته است كه شادى مربى تيم آبى تهران موجب شد تا بازيكنان آن تيم با
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
موضوعات مرتبط: , , ,
تاریخ : سه شنبه 18 بهمن 1390
نویسنده : Oda Pardeks
فولادگر:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
فولادگر:
بودجه ۹۱ احكام اصل ۴۴ را نقض كرد
 
رئيس كميسيون ويژه اصل ۴۴ مجلس با تاكيد بر اينكه لايحه بودجه ۹۱ در شرايط عادى كشور داراى كاربرد است و نه در شرايط سخت و تحريم، گفت كه دولت در اين لايحه برخى احكام اصل ۴۴ قانون اساسى را نقض كرده است.
حميدرضا فولادگر در گفتگو با مهر در ارزيابى خود از لايحه بودجه سال ۹۱ كشور گفت: اين لايحه دولت شباهت بسيار زيادى به بودجه سال جارى دارد اما با چند تفاوت.رئيس كميسيون اصل ۴۴ مجلس اظهار داشت: يكى از مهم ترين تفاوتهاى لايحه بودجه سال ۹۱ با بودجه امسال اين است كه حدود ۶ درصد در بودجه هاى بخش عمومى انقباضى عمل كرده است.فولادگر ادامه داد: البته در اين زمينه بودجه هاى مربوط به شركتهاى دولتى براى سال آينده نسبت به سال جارى بيشتر در نظر گرفته شده است، بنابراين اگر بودجه هاى مربوط به بخش هاى عمومى كمى كاهش يافته اما بودجه شركتها بيشتر شده و سرجمع منابعى كه پيشنهاد شده است، ما را به جمع امسال بودجه در اين بخش مى رساند.اين نماينده مجلس با بيان اينكه حدود ۲۰ درصد از بودجه شركتهاى دولتى در حوزه هاى صنعت و معدن نسبت به سال جارى در لايحه بودجه ۹۱ بيشتر شده است، خاطر نشان كرد: اين موضوع نشان دهنده اين موضوع است كه تصدى هاى دولتى در بخش مربوط به واگذارى شركتهاى دولتى كم نشده است.رئيس كميسيون اصل ۴۴ مجلس گفت: در بخشهايى نيز مشاهده مى شود كه برخى از احكام سياستهاى اصل ۴۴ قانون اساسى نقض شده است. به گفته فولادگر، در چند بند متعدد مانند برخى از احكام بند ۸ و ماده ۲۹ و برخى از اجزاء ماده ۲۸ در موارد بسيارى احكام اصل ۴۴ قانون اساسى را نقض كرده است.وى تاكيد كرد: دولت ماده ۲۹ را به صورت كلى متوقف كرده است و اين موضوع به بخشى از ماده ۲۸ نيز مربوط مى شود. در جايى عنوان شده است كه هر شركتى كه نام برده مى شود از شمول واگذارى سهام به سازمان خصوصى سازى خارج است.
تخلفات اصل چهل و چهارى
اين نماينده مجلس با اشاره به اينكه اين موضوع به معنى تغيير بخشهايى از سياستهاى اصل ۴۴ قانون اساسى است، بيان داشت: ويژگى ديگر بودجه ۹۱ كه مى توان به آن اشاره كرد، عادى بودن آن است به نحوى كه براى شرايط سخت و تحريم و يا با ويژگى هاى سال جهاد اقتصادى نوشته نشده است.فولادگر با بيان اين موضوع كه به نسبت سال جهاد اقتصادى لايحه بودجه بايد به ويژگى هاى تحريم توجهات ويژه اى نشان مى داد، تصريح كرد: اين موارد در حال حاضر قابل بيان است.رئيس كميسيون ويژه اصل ۴۴ مجلس همچنين از بررسى اجمالى موارد مطرح شده در لايحه بودجه ۹۱ در كميسيون صنايع و معادن مجلس خبر داد و گفت: براى امروز دوشنبه هم در كميسيون ويژه اصل ۴۴ مجلس، بودجه را از بعد سياستهاى اصل ۴۴ مجلس بررسى و كارشناسى خواهيم كرد.وى در پاسخ به اين سئوال كه قرار بود دولت در هر سال و در قالب بودجه نويسى هاى جديد، وابستگى كشور به درآمدهاى نفتى را به ميزان ۲۰ درصد كاهش دهد اما عملا لايحه بودجه ۹۱ چنين موضوعى را نشان نمى دهد و وابستگى ها به درآمدهاى نفتى همچنان برقرار است، گفت: اين موضوع نشان دهنده اين است كه با وجود واگذاريها، هنوز تصدى هاى دولت كم نشده است.
دولت همچنان براى شركتهاى خود هزينه مى كند
به گفته فولادگر، در گزارشها نيز اين موضوع مورد تاكيد قرار گرفته و مطرح شده است كه دولت همچنان در شركتهاى دولتى هزينه مى كند اما اصل ۴۴ به كاهش بار دولت و تصدى ها توجه داشته است.اين نماينده مجلس درباره اينكه آيا درامدهاى پيش بينى شده در لايحه بودجه ۹۱ همچون مالياتها قابل وصول است؟ اظهار داشت: دريافت ماليات و كاهش وابستگى ها به نفت امر خوبى است اما شرط آن اين است كه گستردگى، سطح و شمول آن افزايش يابد و نه عمق آن.رئيس كميسيون اصل ۴۴ مجلس، گفت: در حال حاضر ماليات از افراد دريافت مى شود كه داراى ترازنامه و يا گزارشات مالى هستند و سخت گيرى ها در اين بخش افزايش مى يابد اما از آن طرف گروهى زيادى هستند كه فرار مالياتى دارند و ديده نمى شوند.
   
 
مأموريت ويژه مركز پژوهش ها و ديوان محاسبات براى اصلاح بودجه ۹۱
 
عضو هيأت رئيسه مجلس شوراى اسلامى از ماموريت هيأت رئيسه به مركز پژوهش ها و ديوان محاسبات براى بررسى نواقص لايحه بودجه ۱۳۹۱ تا پايان انتخابات خبر داد و اعلام كرد لايحه بودجه پيش از ارسال به كميسيون تلفيق از سوى اين دو مركز اصلاح خواهد شد.محمد دهقان در گفتگو با مهر اظهار داشت: باتوجه به نواقص لايحه بودجه ۱۳۹۱ هيئت رئيسه بر دقت كامل در بررسى بودجه تاكيد دارد.موارد خلاف قانون مهمى در لايحه بودجه ۹۱ وجود داردوى در خصوص نواقص لايحه بودجه تصريح كرد: بسيارى از قوانينى كه بايد در لايحه بودجه آورده مى شد در اين لايحه وجود ندارد و در مقابل موارد خلاف قانون مهمى در اين لايحه ديده مى شود .عضو كميسيون حقوقى مجلس افزود: دولت در لايحه پيشنهادى خود مقرر كرده كه از صندوق توسعه ملى براى بودجه عمومى خود برداشت كند و همچنين بر اساس قانون بايد درآمد ها و هزينه هاى اجراى قانون هدفمندى يارانه ها در رديف هاى بودجه تعيين شود اما متاسفانه چنين رديف هايى در لايحه بودجه وجود ندارد.
بودجه قبل از رسيدن به كميسيون تلفيق اصلاح مى شود
وى تاكيد كرد: هيأت رئيسه مجلس شوراى اسلامى در جلسه بررسى نقاط قوت و ضعف لايحه بودجه سال ۹۱ به مركز پژوهش ها و ديوان محاسبات ماموريت دادند تا ۱۴ اسفند ماه اولين جلسه مجلس شوراى اسلامى پس از انتخابات بررسى لايحه بودجه را به پايان برسانند و كميسيون تلفيق بررسى لايحه بودجه را با اصلاحات صورت گرفته آغاز كند.دهقان با بيان اينكه كميسيون تلفيق مجلس شوراى اسلامى از نيمه دوم اسفند ماه پس از انتخابات بررسى لايحه بودجه را آغاز مى كند افزود: احتمالا بررسى لايحه بودجه تا پايان فروردين ماه به طول خواهد انجاميد.احمد توكلى رئيس مركز پژوهش هاى مجلس شوراى اسلامى در خصوص لايحه بودجه سال ۹۱ تصريح كرده است: لايحه بودجه اى كه دولت براى سال ۹۱ به مجلس ارائه كرده مجموعه در هم و برهمى است كه از جهت نقض قوانين بودجه ريزى و عدم رعايت قوانين حيرت آور است.وى گفت: چيزى كه ارائه شده اصلا بودجه نيست و نه با علم نه با واقعيت و نه با قانون همخوانى ندارد.
   
 
موجودى صندوق توسعه  ملى ۲۷ ميليارد دلار اعلام شد
 
عضو هيات عامل صندوق توسعه ملى موجودى فعلى اين صندوق را بيش از ۲۷ ميليارد دلار عنوان كرد و گفت كه براى برخوردارى بخش صنعت و معدن از تسهيلات صندوق توسعه ملى، تاكنون مسدودى ۲‎/۵ ميليارد دلار به بانك مركزى اعلام شده است.محمود دودانگه در گفتگو با مهر گفت: مطابق با آخرين گزارش هاى اعلام شده از سوى صندوق توسعه ملى، موجودى فعلى اين صندوق هم اكنون بالغ بر ۲۷ ميليارد دلار است كه بر اين اساس، تاكنون ۱۳‎/۵ ميليارد دلار قرارداد عامليت با بانكها براى پرداخت منابع مالى به بخش خصوصى منعقد شده است.عضو هيئت عامل صندوق توسعه ملى افزود: براى اختصاص تسهيلات صندوق توسعه ملى به بخش صنعت و معدن، قرارداد عامليت اختصاص ۵‎/۵ ميليارد دلار با بانك صنعت و معدن منعقد شده كه از اين ميزان، مسدودى ۲‎/۵ ميليارد دلارى به بانك مركزى اعلام شده است.وى تصريح كرد: بر اين اساس، فرآيند گشايش اعتبار از طريق بانك عامل در حال انجام است، ضمن اينكه براى ۳ ميليارد دلار بعدى نيز قرار بر اين است كه اقدامات نهايى صورت گيرد.دودانگه از برخوردارى نيروگاهها و پتروشيمى ها از منابع مرتبط با صندوق توسعه ملى خبرداد و گفت: هم اكنون در حال نهايى كردن طرح هاى سرمايه گذارى در سه حوزه نيروگاهها، پتروشيمى ها و صنعت و معدن هستيم كه اميدواريم ظرف روزهاى آينده، طرحهاى مرتبط نهايى شده و در عمل، كار تخصيص اعتبار از طريق بانك عامل انجام شود، البته بانكهاى ديگرى نيز مى توانند طرح هاى معدنى و صنعتى خود را ارسال كنند.
   
 
سازمان تمليكى سال آينده به سوددهى مى رسد
 
- زهره مجتهدزاده : سازمان تمليكى برنامه ريزى هايى براى فروش اموال غير منقول در بورس دارد و همچنين در سال جارى ۱۹‎/۶ ميليارد ريال طلا توسط سازمان فروخته شده است.به گزارش خبرنگار ابرار اقتصادى ، اردشير محمدى ، مديرعامل سازمان اموال تمليكى كل فروش سازمان جمع آورى و فروش املاك تمليكى در ۱۰ ماهه امسال را ۸۴۸ ميليارد و ۵۶۷ ميليون ريال با رشد ۳۶ درصدى نسبت به مدت مشابه سال گذشته اعلام كرد.مديرعامل سازمان جمع آورى و فروش اموال تمليكى سهم اموال منقول از كل فروش را ۶۳۹ ميليارد و ۷۹۰ ميليون ريال با رشد ۲۷ درصد و اموال غير منقول را ۲۰۸ ميليارد ريال ذكر كرد و افزود: پيش بينى مى شود با تمهيدات اعمال شده تا پايان سال رشد قابل توجهى در فروش و تعيين تكليف اموال غير منقول داشته باشيم و به بالاى رشد ۵۰ درصد برسيم.وى با بيان اينكه ما فقط به فروش فكرنمى كنيم، افزود: امسال ۸ ميليارد تومان كالا توسط اين سازمان منهدم شده است كه بيشتر آنها غير استاندارد، غير بهداشتى و مغاير با شئونات ملى و مذهبى بوده است.وى از برنامه اى براى فروش اموال غير منقول در بورس خبر داد و گفت: با اجراى اين برنامه ديگر اين موضوع كه اين سازمان مشتريان خاص خود را دارد منتفى مى شود.محمدى با بيان اينكه سازمان امسال از مرحله زيان عبور خواهد كرد، افزود: پيش بينى مى شود در سال آينده نه تنها از زيان خارج شويم بلكه به مرحله سودهى برسيم.وى با بيان اينكه در بودجه سال ۹۱ بالغ بر ۱۴۰ ميليارد تومان درآمد براى سازمان پيش بينى شده است، اظهارداشت:امسال اين سازمان ۱۹‎/۶ ميليارد ريال طلا فروخته و مبالغ حاصل را به حساب خزانه واريز كرده است.وى از برگزارى در مزايده در سال جارى خبر داد و گفت: اين سازمان سالانه ۱۱ مزايده در سال به غير از فروردين ماه برگزار مى كند اين درحاليست كه امسال بيشترين ميزان فروش ما در يك مزايده بالا ۱۲ ميليارد تومان بوده است كه پيش بينى مى شود در مزايده بعدى اين رقم بالاتر و بالغ بر ۱۵ ميليارد تومان خواهد بود.وى گفت: ۲۷ درصد اموال غيرمنقول فروش رفته، پوشاك و بقيه ساير اموال است، بيشترين حجم كالاهاى فروش رفته نيز شامل پوشاك، لوازم برقى، منسوجات، لوازم صنعتى، كالاهاى سريع الفساد مثل برنج و چاى است.
   
 
استفاده از قانون بازنشستگى پيش از موعد سخت تر مى شود
 
دولت در لايحه بودجه سال ۱۳۹۱ كل كشور، دو شرط جديد براى استفاده از قانون بازنشستگى پيش از موعد كاركنان دولت منظور كرده كه يكى از آنها چشم پوشى از سنوات ارفاقى و ديگرى حذف پست سازمانى است . بر اساس گزارش ايرنا ، در لايحه بودجه سال ۱۳۹۱ آمده است: بازنشستگى پيش از موعد كاركنان دولت با موافقت بالاترين مقام اجرايى دستگاه يا مقام مجاز موضوع مواد ۵۲ و ۵۳ قانون محاسبات عمومى و بدون سنوات ارفاقى و مشروط به حذف پست سازمانى مجاز است. بر اساس اين لايحه، اجراى اين حكم از محل منابع دستگاه ها و واگذارى سهام و سهم الشركه دولتى و ساير اموال دولتى و يا منابع حاصل از واگذارى آن قابل پرداخت است. در صورت تصويب اين لايحه از سوى مجلس شوراى اسلامى ، كسانى كه بخواهند در سال ۱۳۹۱ از قانون بازنشستگى پيش از موعد استفاده كنند، به ازاى ۲۵سال خدمت ، ۲۵ روز حقوق دريافت خواهند كرد ،همچنين دستگاه مربوطه بايد با حذف پست سازمانى كارمند بازنشسته نيز موافقت كند . گفتنى است كه قانون بازنشستگى پيش از موعد كاركنان دولت در سال ۱۳۸۶ مصوب و تا سال ۱۳۸۹ اجرا شد ، بر اساس اين قانون كاركنان دولت مى توانستند با ۲۵ سال سابقه و ۳۰ روز حقوق ( كارمندان زن با ۲۰ سال سابقه و ۲۵ روز جقوق ) بازنشسته شوند . اين قانون همزمان با بررسى لايحه بودجه سال ۱۳۹۰ در ارديبهشت ماه سال جارى به پيشنهاد نمايندگان مجلس شوراى اسلامى و با وجود مخالفت دولت بمدت پنج سال ( از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۴ ) تمديد شد ، ولى در عمل به دليل نبود اعتبار، اجراى آن در سال جارى با كندى بسيار روبرو بود. با اضافه شدن دو شرط جديد حذف سنوات ارفاقى و حذف پست سازمانى در لايحه بودجه سال ۱۳۹۱ كل كشور براى استفاده از قانون بازنشستگى پيش از موعد به نظر مى رسد كه تصويب اين قانون، تعداد متقاضيان را كاهش دهد.
   
 
آغاز به كار ۳ اتحاديه نظارتى در بخش هاى مسكن،  مصرف و اعتبار
 
با راه اندازى اتحاديه هاى نظارتى و تخصصى، بسيارى از اختيارات و مسئوليت هاى وزارتخانه تا سطح نظارت به تعاونى ها و اتحاديه ها واگذار مى شود.غلامحسين حسينى نيا، معاون وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعى   به ايسنا گفت: در راستاى اجراى سياست هاى اصل ۴۴ و به موجب ماده ۱۲۴ قانون تعاون كشور، نسبت به راه اندازى اتحاديه هاى نظارتى و تخصصى اقدام كرديم كه با ايجاد اين اتحاديه ها و با استفاده از توانمندى تعاونى ها شاهد برون سپارى هاى بسيارى در بخش تعاون خواهيم بود. وى از تشكيل ۳ اتحاديه نظارتى و تخصصى در اين راستا خبر داد و گفت: قبلا فعاليت اتحاديه ها و تعاونى ها به شكل عمومى بود ولى اكنون با راه اندازى اين اتحاديه ها امكان نظارت به شكل گسترده و در سطح بالاترى به وجود آمده است. حسينى نيا با اشاره به تشكيل هيات موسس و تدوين اساسنامه اين اتحاديه ها خاطر نشان كرد: ۳ اتحاديه اى كه تشكيل شدند در بخش هاى مسكن ، مصرف و اعتبار بودند و اين اتحاديه ها هم اكنون فراخوان عضويت داده و كار خود را شروع كرده اند.
وى در ادامه به قانون ساماندهى مبادلات مرزى اشاره كرد و گفت: با اصلاحات صورت گرفته در اين قانون، سامانه مديريت عملكرد تعاونى هاى مرزنشين با همكارى سازمان گمرك و وزارتخانه هاى كشور و صنعت، معدن و تجارت ايجاد شده است.وى گفت كه اين سامانه به منظور نظارت بر فعاليت تعاونى هاى مرزنشين و تعامل بيشتر ميان دستگاه ها راه اندازى مى شود. به گفته حسينى نيا با استفاده از اين سامانه، زمينه دستيابى به اطلاعات شفاف از آخرين وضعيت و فعاليت تعاونى هاى مرزنشين امكان پذير مى شود.
   
 
اداى احترام اتاق تعاون مركزى ايران به آرامان هاى انقلاب اسلامى
 
سرويس خبر- داريوش پاك بين ،دبير كل اتاق تعاون به همراه وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعى و تعدادى از مديران اتحاديه ها و شركتهاى تعاونى در ششمين روز ازايام اله دهه فجر با حضور در حرم مطهر امام راحل (ره) با آرمان هاى امام خمينى (ره) تجديد ميثاق كردند.به گزارش روابط عمومى اتاق تعاون ايران ، تعاونگران كشور به همراه عبدالرضا شيخ الاسلامى وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعى روز دوشنبه به همراه معاونان، مسوولان و كاركنان وزارتخانه كار، تعاون و رفاه اجتماعى ، مديران و پرسنل اتاق تعاون مركزى ايران و مديران اتحاديه هاى تعاونى سراسرى با حضور در حرم امام خمينى (ره) به بنيانگذار جمهورى اسلامى اداى احترام كردند.
   
 
جذب منابع مالى سرمايه گذاران ايرانى مقيم خارج را در دستور كار داريم
 
معاون وزير اقتصاد و دارايى و و رييس سازمان سرمايه گذارى، كمك هاى اقتصادى و فنى ايران گفت كه جذب منابع مالى و حمايت از سرمايه گذاران ايرانى مقيم خارج از كشور را در دستور كار داريم.به گزارش ايرنا، بهروز عليشيرى گفت: امروز سرمايه هاى بسيارى از هموطنان ايرانى مقيم خارج، در خارج از كشور است كه مى بايست تمام مسوولان و از جمله استانداران با برنامه ريزى بيشتر نسبت به جذب اين سرمايه ها و منابع مالى اقدام نمايند.
وى ادامه داد: استفاده از توانايى و ظرفيت سرمايه گذاران خارجى، مى تواند كشور را در رسيدن به اهداف بلند اقتصادى و صنعتى و توسعه و پيشرفت يارى رساند. وى اظهار داشت: با توجه به همين ويژگى ها به دنبال نشر سرمايه گذارى خارجى هستيم و در اين زمينه اهتمام داريم زيرا اين گونه سرمايه گذارى يكى از نيازهاى ماست.

|
امتیاز مطلب : 1
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
موضوعات مرتبط: , , ,
تاریخ : سه شنبه 18 بهمن 1390
نویسنده : Oda Pardeks
مرور خاطرات انقلاب از زبان دكتر عماد افروغ

«نه» گفتن را با انقلاب آموختم

«نه» گفتن را با انقلاب آموختم
اندیشه > اندیشه‌سیاسی  - محمدرضا ارشاد:
انقلاب اسلامی 57، در زمانی رخ داد که انقلاب‌های بزرگ قرن بیستم به پیروزی رسیده بودند و زمان زیادی از استقرار آنها می‌گذشت.

با این حال بسیاری از جامعه‌شناسان سیاسی و متخصصان انقلاب‌ها، وقتی می‌خواهند به تحلیل انقلاب اسلامی بنشینند، ترجیح می‌دهند که به موازات عوامل اقتصادی، سیاسی و فرهنگی به عوامل اعتقادی نیز اشاره کنند. حتی در این میان عده‌ای از آنان، نقش عوامل عقیدتی را برجسته‌تر کرده‌اند.در آستانه فرا رسیدن سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، به سراغ دکتر عماد افروغ از فعالان سیاسی پیش از انقلاب و جامعه‌شناس رفتیم و از خاطرات دوران انقلابش جویا شدیم. دکتر افروغ که تا چندی دیگر، کتاب «انقلاب اسلامی و مبانی باز تولید آن» را وارد بازار کتاب خواهد کرد، در خلال نقل خاطراتش از انقلاب، به تحلیل خود از شرایط انقلاب و چگونگی شکل‌گیری آن پرداخت. این گفت‌وگو را می‌خوانیم.

  • آقای دکتر افروغ! شما ازجمله فعالان سیاسی پیش از انقلاب بودید. در آغاز می‌خواهیم از نقش خودتان در حوادث منتهی به انقلاب اسلامی بگویید و سپس تحلیل خودتان را از آن رخدادها ارائه کنید؟

من پیش از انقلاب یعنی درسال‌های 1355-1354 در خارج از کشور به‌سر می‌بردم. اول برای تحصیل در رشته مهندسی عمران عازم انگلستان شدم اما پس از گذراندن یک دوره فشرده زبان انگلیسی با فعالیت‌های سیاسی آشنا شدم و با افراد مرتبط با انجمن اسلامی ارتباط پیدا کردم. این فعالیت‌ها در قالب نشست‌های مختلف، تظاهرات و حتی اعتصاب غذا، خود را نشان می‌داد. من ضمن اینکه در این فعالیت‌ها شرکت می‌کردم، در تحصیل هم کوشا بودم و جزو نادر افرادی بودم که این ویژگی‌ها را در خود جمع کرده بودند. این فعالیت‌های سیاسی مرا از رشته مهندسی عمران به سمت رشته جامعه‌شناسی کشاند. بنابراین من در رشته جامعه‌شناسی دانشگاه سالفورد ثبت‌نام کردم. وقتی وارد دانشگاه شدم، تقریبا می‌توان گفت که مبارزات سیاسی مردم در داخل شروع شده و حتی اوج گرفته بود. من از تعطیلات ژانویه (1357هـ .ش) استفاده کردم و به ایران آمدم. وقتی در انگلیس بودم، یک احساس سنگینی روانی داشتم مبنی‌بر اینکه مردم در ایران در تظاهرات فعال شرکت می‌کنند و ما در اینجا کار چندانی صورت نمی‌دهیم. بنابراین، با آمدن به ایران در تظاهرات تهران و شیراز شرکت کردم.

یادم می‌آید که به اتفاق تعدادی از بچه‌های انقلابی، انبار یک آبجوسازی را در شیراز به آتش کشیدیم. به جز این، یک ماشین پپسی‌کولا را هم خودم به آتش کشیدم. در طول زمانی که در تظاهرات مختلف شرکت می‌کردم، 2 اتفاق برایم افتاد؛ یکی وقتی بود که سربازهای ارتش مرا دنبال کردند و به کوچه‌ای بن‌بست رفتم و خوشبختانه یکی در خانه‌اش را باز کرد و مرا داخل آن پناه داد. خاطره دیگر مربوط به زمانی است که باز همین اتفاق برایم افتاد؛ اما این بار خانه‌ای در کوچه بن‌بست وجود نداشت که مرا پناه دهد در اینجا اتفاق جالبی افتاد، یکی از افرادی که همراه من بود، برای پرت‌کردن حواس درجه‌داران، شروع کرد به فحش‌های رکیک به وی دادن، درجه‌دار هم بر اثر این رفتار تحریک شد و به‌دنبال آن فرد رفت. اینگونه شد که من باز هم نجات پیدا کردم. اینها بخشی از خاطرات من بود که تا پایان تعطیلی را دربرمی‌گرفت.

پس از تعطیلی ژانویه من می‌بایست برمی‌گشتم به انگلیس؛ اما احساس عذاب وجدان شدیدی من را فراگرفته بود. از سویی، حضرت‌امام(ره) هم درباره امکان مبارزه مسلحانه اشاراتی کرده بودند. من به همراه تنی چند به این نتیجه رسیدیم که باید آمادگی لازم نظامی را برای انقلاب پیدا کنیم. این بود که از طریق سوریه عازم لبنان شده و شبانه وارد اردوگاه مخصوصی شدیم و سپس به قلعه ارنون رفتیم. ما در آنجا مدت‌ها آموزش نظامی دیدیم. چگونگی رفتن ما به لبنان هم جالب بود. ما از طریق سفارت سوریه واردشدیم و گفتیم که برای گردش می‌خواهیم برویم. وقتی به سوریه رسیدیم، قرار شد که شب به دانشگاه سوریه برویم و در مسجد آنجا افرادی را پیدا کنیم که اهل مبارزه باشند. اتفاقا همینطور هم شد. وقتی به نمازخانه دانشگاه رفتیم، یک دانشجوی سوری را ملاقات کردیم و به وی قصد خودمان را از سفر عنوان کردیم. ما از طریق این دانشجو با لبنان مرتبط شدیم. ما در آنجا 6، 5 ماه ماندیم و وقتی به ایران برگشتیم، انقلاب پیروز شده بود. پس از مدتی من دوباره به انگلیس برگشتم.

  • تحلیل شما از شرایط انقلاب و پیروزی آن و اصولا فلسفه انقلاب چیست ؟

من برخلاف بسیاری که انقلاب را رخدادی مقطعی و حادثه‌ای دیده‌اند، آن را فرایندی می‌بینم. از این‌رو بر این نظرم که انقلاب همچنان ادامه دارد. من از همان آغاز شکل‌گیری انقلاب این دید را داشتم که البته بعدها تکمیل شد و رشته جامعه‌شناسی خیلی مرا در اتخاذ این دیدگاه کمک کرد. حادثه‌ای دیدن انقلاب اسلامی، یک خطاست. به هر حال وقتی به انگلیس بازگشتم، فعالیت‌های سیاسی را از سرگرفتم؛ ازجمله تظاهراتی داشتیم در مقابل سفارتخانه آمریکا در انگلیس در اعتراض به دستگیری برخی از دانشجویان مسلمان در آمریکا. در این تظاهرات من دستگیر شدم، که دقیقا تابستان 1359 بود. به هر روی اگر بخواهم گفته‌هایم را خلاصه کنم، باید بگویم که از سال55 تا به امروز حیات سیاسی خودم را حفظ کرده‌ام و همواره خود را در متن و بطن انقلاب دانسته‌ام. این نقش را برحسب همان نگاه فرایندی به انقلاب، هنوز حفظ کرده‌ام. انقلاب اسلامی فرایندی است که از لحظه‌‌های گوناگونی تشکیل شده است. یکی از دغدغه‌های من همواره نظریه‌پردازی حول همین فرایندی بودن انقلاب اسلامی است.

  • به‌نظر شما این فرایند (انقلاب) به چه مؤلفه‌هایی بیشتر دامن زده است؟

به‌نظرم فرایند انقلاب اسلامی از همه بیشتر به 2 مؤلفه دامن زد: یکی از آنها بحث «هویت» است. من در هنگام انقلاب یک بچه‌مسلمان بودم. در خانه ما رساله امام(ره) وجود داشت. بنابراین وقتی که با انقلاب اسلامی آشنا شدم، هویت خودم را به دست آوردم. تا پیش از انقلاب، یک احساس گمگشتگی داشتم. یک خلأ را در زندگی خودم احساس می‌کردم. احساس می‌کردم که باورها و رفتارهایی در من ته‌نشین شده؛ اما آنچه در اطرافم می‌گذرد، با آنها سازگاری ندارد. همیشه یک گسست را احساس می‌کردم؛ اما به محض آشنایی با انقلاب و بعد سیاسی اسلام، این خلأ و گمگشتگی پرشد. این نکته را که می‌خواهم بگویم، خیلی مهم است. من «نه» گفتن را با انقلاب اسلامی آموختم. فکر نکنید که نه گفتن، کار ساده‌ای است. برای یک دانشجوی خارج از کشور که بضاعت مالی چندانی هم نداشت، نه گفتن کار آسانی نبود. وقتی برای ثبت‌نام به دانشگاه سالفورد رفته بودم، مانده بودم که شب را کجا بگذرانم. یکی از دانشجویان ایرانی به من پیشنهاد کرد که به خانه‌اش بروم. وقتی به خانه وی رفتم، دیدم که بر در و دیوار خانه‌اش عکس‌های فعالان و مبارزان کمونیست را چسبانده است. پیش خودم حساب کردم که درست است که الان دیروقت است؛ اما ماندنم در اینجا صلاح نیست؛ زیرا اگر در این خانه بمانم، وامدار آن دانشجو می‌شوم و در آینده از من توقعات سیاسی خاصی خواهد داشت.

این بود که از خانه وی بیرون آمدم. بنابراین تمام اینها برای من خاطره است: زندان و ‌الله‌اکبر گفتن‌ها، نمازهای جماعت و آن صلح و صفای خاص داخل زندان در آن زمان. احساس می‌کردیم که بر بال ملائک سوار هستیم و داریم حرکت می‌کنیم. پایمان در روی زمین بود اما دل و سرمان در جای دیگری؛ عرفان، محبت و عشق در همه آن حوادث موج می‌زد. بی‌تردید، اینها با دوران پیش از انقلاب قابل مقایسه نیستند. چگونگی هویت تازه‌ای را که انقلاب اسلامی به ما بخشید، باید در این موارد جست‌وجو کرد. نکته دوم اینکه ما امام‌خمینی(ره) را در جریان مبارزه شناختیم. ما در آغاز هیچ شناختی از امام نداشتیم و امام خودشان را در جریان مبارزه به ما شناساندند. به بیان دیگر؛ ما امام را انتخاب کردیم. بنابراین انتخاب امام(ره) توسط ما هم با یک نگاه فرایندی صورت گرفت. ما در عمل صلابت و رهبری امام(ره) را در عمل دیدیم. ما در انتخاب امام، حق انتخاب را برای خودمان قائل بودیم. این به آن معناست که ما نگاه تکلیف‌گرایانه صرف نداشتیم. در واقع ما کشف کردیم. این نکته‌ای است که من همواره روی آن تاکید دارم. ما باید بستر را طوری برای جوانان آماده‌سازیم که خودشان آزادانه انتخاب کنند، نه آنکه به‌صورت آمپول به آنها تزریق کنیم و یادمان برود که در چه فرایند، بستر و زمینه‌ای انقلاب شکل گرفت. این مسئله است که باید تداوم داشته باشد.

  • شما دو مؤلفه هویت‌سازی و شناسایی و انتخاب امام(ره) را از مهم‌ترین مؤلفه‌های فرایند انقلاب اسلامی دانستید...

این نکته را هم بیفزایم که به‌دلیل جایگاه برجسته امام(ره) در انقلاب، احساس می‌کردیم که این انقلاب بدون وی معنایی ندارد. از این‌رو، برای ما امام(ره) هم نظریه‌پرداز انقلاب بودند و هم رهبر و راهبر آن. تفکیک میان رهبر و راهبر خیلی مهم است، رهبر ممکن است آموزه‌هایی را ارائه کند اما امام‌(ره) تنها در این حد نبودند؛ بلکه ایشان به تاکتیک‌ها و شیوه‌ها هم توجه داشتند. اگر به جنبش‌های پیش از انقلاب اسلامی توجه کنید، می‌بینید که به‌ندرت روحانیون ما هم نظریه‌پرداز بودند و هم نقش اصلی در بسیج توده‌ها داشتند. نقش کلیدی آنها نوعا و غالبا در بسیج توده‌ها بود. امام‌(ره) می‌دانستند که چگونه انقلاب باید شکل بگیرد. امام(ره) تنها به نوشتن کتاب «ولایت فقیه» اکتفا نکرده بودند. ایشان به تربیت نیروی انسانی و روش‌ها و شیوه‌های مبارزه و فعالیت سیاسی هم عمیقا نظر داشتند.

  • هویتی که انقلاب اسلامی به شما و هم‌نسلانتان آموخت، تا چه اندازه وابسته به شخصیت امام‌(ره) بود؟ آیا امام(ره) برای شما جنبه هویت‌بخش هم داشتند؟

در ابتدا چنین نبود. این هویت در آغاز گمشده خودم بود. اما وقتی بعدها امام(ره) را با دیگران مقایسه کردم به‌خصوص دیدگاه ایشان را با دیگر مبارزان دینی و همچنین برحسب آموخته‌های خودم، امام را انتخاب کردم. اتفاقا چون رشته جامعه‌شناسی می‌خواندم، بهتر می‌توانستم در این زمینه تصمیم بگیرم. بنابراین رشته جامعه‌شناسی کمک بزرگی به من کرد. حرفم این است که ما در فرایند‌شدن انتخاب می‌کردیم. عقل ما بارور بود. اگر هم نگاه احساسی و عاطفی داشتیم، در حد لازم آن بود. ما مبارزانی بودیم که با تکیه به گذشته خود، عقل‌مان را ملاک قرار می‌دادیم.

در همین‌جا خوب است باز به خاطره‌ای از دوران زندانم اشاره کنم. هنگامی که زندان بودم، یک هم‌سلولی داشتم که بحث‌های فلسفی خوبی مطرح می‌کرد. من به او گفتم من با این بحث‌هایی که مطرح می‌کنی، آشنا نیستم. چه کسی آنها را مطرح کرده است؟ او در جواب من گفت که آقای مطهری. ما در آن زمان با اندیشه‌ها و آثار استاد مطهری چندان آشنا نبودیم. از اینجا بود که به خواندن آثار استاد مطهری علاقه‌مند شدم. غرض از بیان این خاطره این بود که بگویم ما در چه شرایطی و چگونه انتخاب کردیم. همه ما به‌صورت اجمال چیزهایی را می‌فهمیدیم و این اجمال محرک خوبی بود برای رسیدن به تفصیل، تفصیل ما امام(ره) بودند که با درک اجمالی ما مطابقت داشت.

  • هویت جدیدی که انقلاب اسلامی به شما بخشید، چه ویژگی‌هایی داشت؟

انقلاب اسلامی مظروف گرانسنگی است. به همین دلیل، آن را نه یک حادثه سیاسی صرف دانسته‌ام و نه حتی یک تحول ساختاری که جامعه‌شناسان می‌گویند. البته همه اینها هست؛ اما بیش از همه اینها دوست دارم که به انقلاب به‌عنوان یک منظومه هستی‌شناختی، ارزش‌شناختی و در مرتبه بعدی هنجارشناختی و نمادین بنگرم. مایلم بدانم که این جهان‌بینی (انقلاب اسلامی) به من چه عرضه می‌کند و به لحاظ ارزش‌شناختی چه قابلیت‌هایی دارد؟ وقتی از این منظر نگاه می‌کنم، احساس من این است که این انقلاب، انقلاب تودرتویی است که صبغه فلسفی و عرفانی زیرین دارد. این صبغه فلسفی و عرفانی به صبغه کلامی و فقهی آن خط می‌دهد. به‌نظرم، آن صبغه فلسفی و عرفانی زیرین، چیزی جز کل‌گرایی توحیدی صدرایی نیست. در اندیشه امام(ره) یک وحدت‌گرایی دیده می‌شود و به همین خاطر اخیرا به این رسیده‌ام که درباره دیالکتیک امام(ره) کار کنم. تمام کسانی که دیالکتیسین هستند، غالبا تفکر وحدت‌گرا دارند. وقتی داشتم کتاب «مبانی و قلمرو احیاگری امام‌خمینی» را می‌نوشتم، به عبارتی در تقریرات فلسفی ایشان برخوردم. امام(ره) بین حکمت عملی و حکمت نظری رابطه برقرار می‌سازند و معتقدند که درنظر هم، عمل لازم است. این نکته، وجه پراتیک اندیشه امام(ره) را پررنگ می‌کند. این وجه پراتیک که البته پشتوانه فلسفی قوی دارد، برای من خیلی جالب است. این همان عینک یا چارچوب اولیه‌ای است که امام(ره) از طریق آن اسلام را دیده است.

از سوی دیگر، خود همین عینک یا چارچوب، دیالکتیکی هم با اسلام داشته است. به این معنا که این عینک از ذهنیت خالص بیرون نیامده است. زیرا خود حکمت متعالیه هم تجمیع قرآن، برهان و حکمت و عرفان است. این نکته ظریفی است. از این منظر است که خودبه‌خود لایه دوم که اسلام، آموزه‌های دینی و شرعی باشد، شکل می‌گیرد. اتفاقا رگه‌هایی از اینها را می‌توان در آثار ملاصدرا دید. از این‌روست که وجه انضمامی انقلاب اسلامی،یعنی استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی و نهایتا قانون اساسی بازتاب رویی ژرف‌ساختی است که به آن اشاره کردم. از سوی دیگر درست است که انقلاب یک منظومه است؛ اما این منظومه بیگانه با ریشه‌های فرهنگی و تاریخی ما نیست. به بیان دیگر، گفتمان انقلاب اسلامی یکباره از آسمان نیامده است. استعداد و قابلیت تاریخی برای پذیرش آن وجود داشته است. آن استعداد و قابلیت تاریخی را حتی به قبل از اسلام هم می‌توان برگرداند. اگر بتوانیم این بستر تاریخی را خوب فهم کنیم، می‌تواند برای ما فرصتی باشد؛ اما اگر خوب آن را درک نکنیم، می‌تواند تهدید باشد. در اینجاست که باید خردورزی کرد و نگاه انتقادی را به‌کار بست.

در این موضع است که به‌نظرم باید به آسیب‌شناسی انقلاب توجه داشت. در ظرف تاریخی ما هم قابلیت‌هایی و هم ضعف‌ها و کاستی‌هایی وجود داشته که باعث انقلاب شده است. به هر حال، این ظرف از یک زاویه فرصت است و از زاویه‌ای دیگر تهدید. اگر این ظرف را بسط ندهیم، خواه‌ناخواه مجبور می‌شویم که مظروف را محدود‌سازیم. وقتی مظروف محدود شد، آنگاه مظروف متناسب با ظرف تاریخی ما برمی‌گردد که یکی از آنها فره‌ایزدی است. این مسئله در هویت ما سابقه داشته است. بسیاری از ایران‌شناسان براین نظرند که با آمدن اسلام، وفاداری به شاه که اساس هویت بود، جای خود را به وفاداری به قواعد و اسلام داد. انقلاب اسلامی هم همینطور است. به این معنا که اگر انقلاب اسلامی اساس هویت من را تشکیل می‌دهد، به شخص آن نیست؛ بلکه به قاعده‌اش است. اینکه امام می‌فرمودند، اسلام قائم به شخص نیست، بیانگر همین نکته است. اینکه انقلاب را به شخص برگردانیم، فقط و فقط ریشه تاریخی دارد.

خود امام(ره) می‌فرمودند که ولایت کبری یا ولایت باطنی و عرفانی، به ولایت فقیه تسری نمی‌یابد. این نوع ولایت ازآن معصومین است. بنابراین ما باید نگاهی نقادانه به جنبه‌های تاریخی خودمان داشته باشیم. از این‌رو، به‌نظرم آن بخشی از هویت که قاعده‌مند، منضبط، یکتاپرست، دارای نگاه سلسله مراتبی و برخوردار از تلفیق دین و سیاست است، می‌تواند مورد توجه ما باشد. بارها گفته‌ام که این بستر و ظرف تاریخی از پیشینه‌ای برخوردار بوده و هم‌چنین استعدادی برای پذیرش اسلام، شیعه و تفکر ولایت فقیه داشته است.

  • اجازه بدهید برای فهم عمیق‌تر هویتی که انقلاب اسلامی به شما و هم نسلان‌تان بخشید، این پرسش را مطرح کنم که چرا هویت پیش از انقلاب را مؤثر و کارا نمی‌دانستید.آن هویت چه ویژگی‌هایی داشت که شما را راضی نمی‌کرد؟

اصلا به‌نظر من هویتی وجود نداشت. ما احساس از جا در رفتگی می‌کردیم. احساس می‌کردیم که بین سطوح بینشی، ارزشی، رفتاری و نمادین‌مان شکافی هست. باورهایی داشتیم اما وقتی وارد جامعه می‌شدیم، می‌دیدیم که آن باورها هیچ تبلوری در اجتماع ندارند.

  • می‌توانید عنوانی برای هویت دوران شاه برگزینید؟

والله خیلی رک و صریح بگویم یک‌‌ آش شله قلمکار بود، اصلا هیچی نبود؛ هویتی وجود نداشت؛ یک نوع وانمود کردن به داشتن هویت بود. حالا بعضی‌ها می‌گویند که آن دوران آمیزه‌ای از هویت دینی، ملی و غربی بود اما به نظرم این حرف بی‌معناست و دارای اشکالات فراوانی است. با شناختی که من از هویت دارم این نظر درستی نیست. اگر هویت را به لایه‌های زیرین آن ببریم و بحث هویت دینی را مطرح‌سازیم و بین ابعاد هستی شناختی، ارزش شناختی و نمادین و رفتارشناختی آن از سویی دیگر فرق قائل شویم و به هریک وزن مختلف آن را بدهیم، هویت ما دینی است. شاه وانمود می‌کرد که می‌خواهد هویت باستانی ما را احیا کند؛ ولی چه چیزی را می‌خواست احیا کند؟ در لایه‌های زیرین هویت باستانی ما دینداری و یکتا‌پرستی بود. این هویت بود که اسلام و شیعه را انتخاب کرد. بنابراین مخالفت با اسلام در زمان شاه چه وجهی می‌توانست داشته باشد؟ شاه در واقع می‌خواست با جعل هویت باستانی ما یک هویت کاذب ایزدی برای خودش دست و پا کند. او از هویت گذشته ما تنها فرّه ایزدی را می‌خواست تا رفتارها و سیاست‌هایش را توجیه سازد. البته در همین حدی هم که شاه بر آن تأکید داشت، هیچ انطباقی میان وی و شاهان پیش از اسلام وجود نداشت. در واقع یک ادا، بازی و ایران‌گرایی کاذب بود.

  • برخی از تحلیل‌گران بر این نظرند که ما تبلور مفهوم دولت- ملت را از دوران پهلوی اول به بعد داریم و پیش‌تر چیزی با این عنوان نداشته‌ایم. آیا شما با این نظر موافقید؟

این ظاهر قضیه است. در برابر، خیلی‌ها هم معتقدند که ما اصلا مشکلی به نام ناسیونالیسم در تاریخ ایران نداشتیم و یک نوع ناسیونالیسم بدوی در تاریخ ایران وجود داشته است. ناسیونالیسم در غرب از سده‌های شانزدهم آغاز می‌شود اما برای ما همواره در طول تاریخ وجود داشته است. به این معنا که هویت ایرانی همیشه به نوعی در طول تاریخ حضور داشته است. ساخت دولت- ملت در معنای جدیدش از دوران پهلوی اول آغاز شده است. باید دقت کرد که این دولت- ملت با چه جوهره‌ و مولفه‌هایی شکل گرفت. ما که نمی‌توانیم یک دولت‌سازی‌ از بالا را بدون توجه به خرده فرهنگ‌ها و تعلقات بومی و فرهنگی القا کنیم. عناصر هویت ملی مورد نظر پهلوی اول ربطی به دینداری نداشت. وقتی عنصر مقوم هویت ایرانی را که دینداری است، حذف می‌کنیم، چگونه می‌توان از دولت- ملت‌سازی‌ سخن گفت؟ از این رو دولت - ملت‌سازی‌ دوران پهلوی اول کاذب و از بالا به پایین و به قیمت نادیده گرفتن ارزش‌ها و گرایش‌های قومی مستتر و با یک سیاست مرکز- پیرامونی که به‌نظرم همچنان دارد کمر نظام را می‌شکند صورت می‌گرفت. پهلوی اول ظرفی به اسم دولت- ملت یا به نظر خودم، سرمایه داری پیرامونی ساخت که هنوز که هنوز است گریبانگیر ماست. این ظرف مرکزپیرامونی از همان زمان با اقتصاد نفتی ممزوج شد و تا به امروز بلای خانمانسوز ما شده است.

  • انقلاب اسلامی چه نسبتی با آن دولت- ملتی که در دوران پهلوی شکل گرفته بود، پیدا می‌کند؟ آیا آن را نفی کرد یا ابعادی از آن را بسط و گسترش داد یا آنکه همتش را بر ساخت دولت- ملتی متفاوت از نوع پیشین متمرکز کرد؟

پرسش بسیار خوب و جالبی است. مسلم است که انقلاب اسلامی این دولت ملت‌سازی‌ کاذب را برنمی‌تافت. به این دلیل که اولا از بالا به پایین بود و ثانیا متکی به یک ایدئولوژی شله‌قلمکاری بود که منشأ آن ناشناخته و مبهم بود. با این حال می‌توان سؤال شما را اینگونه مطرح کرد که انقلاب اسلامی چه نسبتی با هویت ایرانی دارد یا به عبارتی، دینداری چه نسبتی با هویت ایرانی دارد؟ بارها گفته‌ام که دینداری عنصر مقوم هویت ایرانی است. این تنها مربوط به دوران اسلامی نمی‌شود و به قبل از اسلام هم برمی‌گردد. بنابراین انقلاب اسلامی نمی‌تواند جلوی هویت ایرانی شمشیر بکشد. دین ایرانی پیش از اسلام(یعنی زردشتی) قرابت زیادی با اسلام دارد. بنابراین اگر از یک سو بپذیریم که دینداری عنصر مقوم هویت ماست، وقتی هم که پای ایران به میان می‌آید، ما می‌توانیم مثل یک ظرف به فضای جغرافیایی آن توجه کنیم. از سوی دیگر می‌بینیم که نوعی همتایی مابین آیین مزدایی و نژاد آریایی در این فضای جغرافیایی وجود داشته است. درست است که دینداری عنصر مقوم هویت ایرانی ماست و درست است که با یک فضای جغرافیایی و نیز تا حدودی-که امروزه زیاد نمی‌توان از آن دفاع کرد- با قومیت آریایی پیوند خورده اما این دین محصور در این فضا نیست، مجعول آن هم نیست؛ انتخاب شده این فضاست. بنابراین رابطه، رابطه عموم خصوص مطلق است. به این معنا که دین می‌تواند فضای جغرافیایی ما، هویت سرزمینی، قومی یا هر چیز دیگری را که دیگران مطرح می‌کنند، در بر بگیرد. افزون بر همه اینها، عناصری از این هویت ایرانی هست که آن هم محدود به این فضای جغرافیایی نیست. به میزانی که پای دین به میان می‌آید، یک نفر می‌تواند ایرانی نباشد اما هویت ایرانی داشته باشد. به این دلیل که ما هویت را نه به خاک تعریف کردیم و نه به خون. ضمن اینکه اشاره کردیم که حتی اگر هویت ایرانی به خاک و خون هم تعریف شود، ملاط فرهنگی وسیعی وجود دارد که می‌توان گفت خاک و خون و دین را به یکدیگر پیوند داده است. با این حال این دین[اسلام] به خاک و خون محدود نیست.

  • به‌عنوان پرسش پایانی بفرمایید که مطابق دیدگاه شما درخصوص فرایندی دیدن انقلاب اسلامی، آیا هنوز انقلاب اسلامی تداوم دارد؟

انقلاب یک پروژه ناتمام است. متأسفانه عده‌ای که انقلاب را به مثابه یک حادثه یا یک تحول ساختاری می‌نگرند، آن را تمام شده می‌بینند. من انقلاب را قابلیتی می‌دانم که هم خوب فهم نشده و هم تمام لایه‌های آن متبلور نشده است. به‌نظرم برخی از آسیب‌ها و مسائلی که اتفاق می‌افتد، به دلیل فرایندی ندیدن انقلاب و تفسیرهای غلطی است که عطف به همین نگاه، برخی افراد از آن دارند.


|
امتیاز مطلب : 15
|
تعداد امتیازدهندگان : 6
|
مجموع امتیاز : 6
موضوعات مرتبط: , , ,
تاریخ : سه شنبه 18 بهمن 1390
نویسنده : Oda Pardeks
علوی در صورت تایید سرلیست می‌شود

15 نامزد جبهه ایستادگی قطعی شدند

15 نامزد جبهه ایستادگی قطعی شدند
ایران > انتخابات  - همشهری آنلاین:
جبهه ایستادگی 15 نامزد این جبهه برای قرار گرفتن در لیست تهران در جلسه شب گذشته قطعی شدند.

در جلسه شب گذشته جبهه ایستادگی 15 نامزد این جبهه برای قرار گرفتن در لیست تهران قطعی شدند. فارس به نقل از یک منبع آگاه آورده است: در صورت تائید صلاحیت حجت‌الاسلام علوی، وی سرلیست جبهه ایستادگی خواهد بود. این منبع آگاه درباره چرایی رد صلاحیت حجت‌الاسلام علوی رئیس‌ شورای عالی جبهه ایستادگی گفت: متاسفانه هیچ خبری در این باره نداریم. آقای علوی از شورای نگهبان برای دفاع از خود درخواست وقت کرده است.
در همین زمینه:

|
امتیاز مطلب : 1
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
موضوعات مرتبط: , , ,
تاریخ : سه شنبه 18 بهمن 1390
نویسنده : Oda Pardeks
با تصويب مجلس:

قیمت بلیط هواپیما افزایش یافت

قیمت بلیط هواپیما افزایش یافت
سفر > هوایی  - همشهری آنلاین:
براساس ماده ۸۷ به شرکت مادر تخصصی فرودگاه‌های کشور اجازه داده ‌می‌شود تا مبلغ ۵۰ هزار ریال به قیمت بلیط هر مسافر در هر پرواز داخلی و مبلغ ۲۵۰ هزار ریال به قیمت بلیط هر مسافر که با هواپیما عازم خارج از کشور است، بیافزاید.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در آغاز جلسه علنی امروز به طرح اصلاح ماده (۸۷) قانون وصول برخی از درآمدهای دولت رای دادند.

به گزارش ایلنا، نمایندگان کلیت این طرح را با ۱۴۵ رای موافق، ۱۶ رای مخالف و ۱۱ رای ممتنع به تصویب رساندند.

براساس ماده ۸۷ به شرکت مادر تخصصی فرودگاه‌های کشور اجازه داده ‌می‌شود تا مبلغ ۵۰ هزار ریال به قیمت بلیط هر مسافر در هر پرواز داخلی و مبلغ ۲۵۰ هزار ریال به قیمت بلیط هر مسافر که با هواپیما عازم خارج از کشور است، بیافزاید.

در ادامه این ماده آمده است منابع حاصله به عنوان درآمد شرکت تلقی و به حساب شرکت افتتاح شده توسط خزانه داری کل کشور نزد بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران واریز ‌می‌‌شود تا در چارچوب بودجه مصوب سالانه برای اجرای برنامه‌های نگهداری‌، به‌سازی و تجهیز فرودگاه‌های کشور با اولویت مناطق محروم و استفاده از آخرین تجهیزات نوین فرودگاهی برای ارائه خدمات به مسافرین در حد استانداردهای بین‌المللی هزینه کنند.

این ماده همچنین چهار تبصره دارد که براساس تبصره یک آن به دولت اجازه داده ‌می‌شود از ابتدای فروردین ماه سال ۹۲ به بعد و هر ساله نرخ‌های موضوع این ماده را بر مبنای پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی و تصویب هیئت وزیران تعدیل کند.

نمایندگان همچنین به جزئیات این طرح نیز رای دادند.

 


|
امتیاز مطلب : 2
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
موضوعات مرتبط: , , ,
آخرین مطالب

/
به وبلاگ من خوش آمدید